Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Велинград с приз “Устойчива мобилност“ в конкурса „Екообщина 2016“

11 октомври 2016, Вторник | 08:18 | прессъобщение

Велинград с приз “Устойчива мобилност“ в конкурса „Екообщина 2016“

Кметът на Община Велинград д-р Костадин  Коев и Председателят на Общински съвет инж. Бельо Мандраджиев взеха участие в XI Годишната среща на местните власти, която се проведе от  6-ти до 8-ми  Октомври  в к.к. ‘Албена’.  Най-големият общински форум е първи за новия мандат на местните власти и с него бе отбелязана  20-та годишнина от учредяването на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/.  В различни дискусионни форуми бяха разгледани основни за местните общности теми, засягащи  предлагането на удобни и достъпни административни услуги за гражданите и бизнеса, новите ангажименти на общините, свързани с прилагането на Закона за предучилищното и училищното образование, такса „Битови отпадъци 2017“, предизвикателствата пред общинските съвети и др.

В рамките на годишната среща  се проведе и изложението Общинско ЕКСПО 2016 за стоки и услуги за общините, което ежегодно осигурява пряка комуникация между местните администрации, неправителствения сектор и бизнеса. То бе  официално открито от президента Росен Плевнелиев. Специални гости на общинския форум бяха министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът  Томислав Дончев,  министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова,  министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и др.  Премиерът  Бойко Борисов  в своето изказване представи приоритетите на взаимодействие между централната и местна власт в рамките на Юбилейната пленарна сесия, на която се подписа и Споразумение за сътрудничество между Министерски съвет и НСОРБ.  На форума на местните власти за първи път бяха връчени наградите от конкурса „Екообщина“. Инициативата се организира от посолството на Франция, с партньорството на МРРБ  и на околната среда и водите, НСОРБ и е под патронажа на президента Росен Плевнелиев. В категорията „Устойчива мобилност“ с население над 10 хил. души лауреати са общините  Велинград и Костенец. Призът бе връчен на  д-р Костадин Коев от  министър Лиляна Павлова.  ‘Екобщина“ е конкурс, отворен към всички общини, стремящи се към осигуряване на нови градски услуги, едновременно конкурентоспособни и опазващи околната среда. Четирите категории, в които кандидатстващите общини се състезаваха, бяха управление на водите, управление на отпадъците, мобилност и енергийна ефективност на сградите. Във всяка категория се отличават по две общини с население под и над 10 хил. жители.  Домакин на церемонията за връчването на призовете бе Доминик Вааг, първи съветник и временно управляващ Посолството на Франция в България. Тя изрази своята признателност към министрите на регионалното развитие и благоустройството и на околната среда и водите за подкрепата на първото издание на конкурса Екобщина“.

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени