Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

„Зелена и достъпна градска среда”

06 септември 2012, Четвъртък | 17:53 | общество

Нови възможности за Община Велинград

Община ВелинградМинистерството на регионалното развитие и благоустройството обяви процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с определен срок за подаване на предложенията по схема BG161PO001/1.4-09/2012 „Зелена и достъпна градска среда”, операция 1.4. „Подобряване на физическата среда и превенция на риска”, приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие”.

Това е третата поред схема по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, свързана с подкрепа за подобряване на физическата и жизнената среда в българските градове.

Велинград е сред 36-те общини, които могат да кандидатстват с проекти по отворената на 3 септември нова схема - „Зелена и достъпна градска среда”, за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.

Дейностите, които ще получат подкрепа, включват:

1. Изграждане и възстановяване на зони за обществен отдих, като паркове, зелени площи, детски площадки и др., включително поставяне на пейки, беседки, възстановяване на чешми, фонтани, статуи, паметници,               изграждане на естетически композиции с характер на скулптури и пластики, ремонт на обществени тоалетни, възстановяване на водни площи (напр.малко изкуствено езеро за целите на по-доброто естетическо възприятие на парковата среда), изграждане на поливни системи, поставяне на градинско обзавеждане и други елементи от градското обзавеждане;

2. Изграждане, реконструкция, рехабилитация на пешеходни алеи и тротоари, изграждане на велосипедни пътеки и алеи, пешеходни зони, подлези за пешеходци и велосипедисти, включително свързани дейности като поставяне на указателни знаци, изграждане на спортни площадки (за футбол, баскетбол, волейбол, тенис на маса, скейтборд и др.) в междублокови и паркови пространства , предвидени за свободно (безплатно) ползване от жителите на населеното място и др.;

3. Рехабилитация и реконструкция на улични мрежи, изграждане на обществени паркинги встрани от главни улици;

4. Въвеждане на енергоспестяващо улично осветление;

5. Създаване на достъпна архитектурна среда, свързана с горните направления.

Минималната  сума  на  безвъзмездната  финансова  е  1 000 000  лева, а  максималната  -  5 000 000 лв. с ДДС. Участието на общините със собствено финансиране е само 5%, 10% са националните доплащания, а 85% са средствата от Европейския фонд за регионално развитие.

Крайният срок за подаване на проектни предложения е 11 януари 2013 година.

Коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени