Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Най-дългото хоро във Велинград събра над 600 танцьори от цялата страна

24 март 2014, Понеделник | 18:18 | прессъобщение

"Пролетно хоро" във Велинград

Пролетно хоро

Трети Национален фестивал „Пролетно хоро“ посрещна 26 танцови клуба от цяла България, с изпълнения от 6 фолклорни области. От 11:30ч. в събота до 17:30ч. танцуваха всички гости на фестивала. Шествието с българския трибагреник и под звуците на традиционната родопска каба гайда премина през централния булевард до пл.“ Николай Гяуров“. Кметът на община Велинград Иван Лебанов поздрави всички гости, като пожела този фестивал да стане още по-мащабен. Публиката на Велинград имаше възможността да се хване на дългото пролетно хоро и да празнува заедно с участниците. Фестивалът няма конкурсен характер, идеята му е да пази и популяризира българските традиции. Велинградският представител на фестивала бе танцов клуб „Надежда“. Община Велинград в лицето на кмета Иван Лебанов благодари и за идеята и организацията на сдружение „Пролетно хоро“, за съдействието от страна на дружба „Родина“,  Дружество “За защита на Родопите”, „Ротари клуб“ и „Лайънс клуб“ Велинград, Минерална вода „Велинград“, самодейците от ОНЧ „Св.Св. Кирил и Методий“ и лично  на основателите и екипа работещ за реализацията на  фестивала Иван и Аделина Пещерски, Васил Ангелов, Георги Белев и Димитрина Късева.

Пролетно хора

От векове българското хоро е символ на традиции и знак, че българският народ се обединява от обща кауза и идея в името на културата и традицията на България. Доказателство за това бе и третият Национален фестивал събрал над 600  участници от цялата страна в една обща кауза-бългаско хоро.Началникът на РИО Пзарджик Валентина Кайтазова и екипът зам.кметове Даниела Салкина, Атанаска Хрисчева и Георги Янчев също уважиха мероприятието. 

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени