Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

"Пролетно хоро" 2015

30 март 2015, Понеделник | 14:12 | прессъобщение

Велинград домакин на Четвъртото издание на националния фестивал „Пролетно хоро“

Четвърти Национален фестивал „Пролетно хоро“ посрещна 35 танцови клуба от цяла България, участници от Шумен, Враца, Каблешково, Несебър, Сандански, Исперих, Лъки, Разлог, София, Костенец, Плевен, Харманли и други. От 10:30 в събота на 28.03.2015г. до 17:30 танцуваха всички гости на фестивала.

Кметът на община Велинград Иван Лебанов поздрави всички гости с думите:

„ … Онази енергия, която изпитваме докато играем хоро е несравнима с друг танц. Доказателство за това е днешният фестивал. Четвърта поредна година посрещаме пролетта с разнообразни български хора, стараем се да опазим българщината и нейното наследство. Дъжда спря, слънцето изгря, а това означава, че това което правим е много чисто и го правим за добро…”.

Тази година освен традиционното мото „Да му тропнем в Родопа планина“ има и ново мото – „Да развеем българското знаме“.

„Идеята е всеки от участниците да получи българското знаме, като целта на инициативата е при трудните моменти, които ни се случват, да допринесем за една умерена доза патриотизъм, която ще се отрази добре на всички“

бяха думите на Иван Пещерски. Елена Баева член на „Ротари клуб” връчи първото знаме на ТК “Надежда “Велинград.

Благодарение на „Ротари клуб” Община Велинград, в лицето на кмета Иван Лебанов, благодари и за идеята и организацията на сдружение „Пролетно хоро“, за съдействието от страна на дружба „Родина“,  дружество “За защита на Родопите”, „Ротари клуб“ и лично  на основателите и екипа, работещ за реализацията на  фестивала-  Иван и Аделина Пещерски, Васил Ангелов, Георги Белев и Димитрина Късева.

Шествието с българския трибагреник и под звуците на традиционната родопска каба гайда премина през централния булевард до пл.“ Николай Гяуров“, където се изви най- дългото хоро във Велинград.

Коментари

Да се говори за патриотизъм, на фона на зурни и тъпани е направо нелепо. Почувствах се ужасно и си припомних момента от филма "Време разделно", в който еничарите на Карахасан(Джоко Росич) под съпровода на зурни и тъпани пристигнаха в Илинден за да помагат на Караибрахим(Йосиф Сърчаджиев) в потурчването на българите...

#1 участничка в Понеделник, 30 март 2015 16:58

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени