Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Проверки за бране и изкупуване на зелена шипка

08 август 2012, Сряда | 20:01 | общество

РИОСВ-Пазарджик започва проверки за бране и изкупуване на зелена шипка

ШипкаПрез следващата седмица РИОСВ започва проверки на физически лица и билкозаготвителните пунктове за бране и изкупуване на зелен плод от шипка. Целта на проверките е да не се допусне неправилно събиране на лечебното растение. Ранното събиране на зелена шипка води до ниско качество и дори негативни характеристики на продуктите, за които тя ще бъде употребена. РИОСВ-Пазарджик предупреждава да не се събира зелен плод от шипка, защото в него липсват биологично - активните вещества (витамини, каротин, органични киселини) и при изсушаване се получава суровина с влошено качество. Брането на неузрял плод от шипка е в нарушение на Наредбата за правилата и изискванията при събиране на билки и генетичен материал от лечебни растения.

До края на август 2012г. експертите на РИОСВ ще проконтролират максимален брой билкозаготвителни пунктове, регистрирани на територията на областта. При установяне на нарушения, съгласно Закона за лечебните растения, на физически и юридически лица могат да бъдат наложени глоба до 3 000 лв. или имуществена санкция до 5 000 лв.

Коментари

Боли ме х0я от тези проверки!! :y

#1 Изкупвач в Петък, 10 август 2012 23:22

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени