Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

ПУ "Драган Манчов" се включи в национална протестна акция

09 февруари 2015, Понеделник | 19:45 | образование

ПУ "Драган Манчов" в протестна акция

Днес 09.02.2015 година беше проведена национална акция на протест срешу държавната политика за закриването на помощните училища, в която се включи чрез символична едночасова стачка и Помощно училище „Драган Манчов”

               В Проектозакона за предучилищно и училищно образование не е отредено мястото на училищата за ученици със специфични потребности и особености в интелектуалното развитие (определяни досега в ЗНП като помощни училища) и не става ясно къде и как ще се обучават тези деца.               

Помощните училища  се нуждаят от промяна!Традициите са важно нещо, но децата, които учат сега в тях имат много голяма нужда от нов прочит на обучението, възпитанието и корекцията (повече възможности за работа с логопеди, психолози, кинезитерапевти; възможности за трудотерапия, професионално обучение и пр.; повече възможности за ползване на ИКТ и програмни продукти).

През последните години нашето училище направи редица промени, свързани с подобряване на материално-техническата база, създаване на архитектурна подкрепяща среда (рампи, WCза инвалиди), сензорна стая,  арт-кабинет, реновирана учебна работилница за професионалната паралелка, подобрена енергийна ефективност на сградата, кабинети за работа на полуинтернатните групи,  кабинет Монтесори, спортно игрище и други.

Не е за пренебрегване факта, че помощните училища участват в редица европейски и национални проекти и програми - не само като източник за финансиране, а и като отлична възможност за развитие на човешкия ресурс - ученици, педагози, непедагогически персонал. Тази година стартираха два важни за нас проекта:  По КД1 на програмата Еразъм+ учители от училището ще се квалифицират в Англия чрез изучаване на добри европейски практики на учебната дейност с деца със СОП. Спечеленият от Училищното настоятелство проект към ММС ще позволи на младежите със СОП от Община Велинград да провеждата практиката си в реална производствена среда. За следващата учебна година е одобрена и нова специалност и професия за учениците със СОП.

Работата по проекти направи възможно помощното училище да се превърне в  образователна институция със съвременна материално-техническа база и оборудване, предлагаща качествен иновативен образователно-възпитателен и корекционен процес в съответствие с европейските измерения, заемаща активна гражданска позиция, както в системата на българското образование, така и в българското общество.        

Ние сме инициатори на национални форуми на различни актуални тематики, свързани с повишаване качеството на образователния процес като цяло и особено професионалното образование. Стремим се да обединим институции, НПО и  работодатели за изграждане на механизъм за подкрепа на децата и младежите със СОП по техния път към професионална реализация. Това е същността на процеса на интеграция според европейските инициативи и програми.

Бихме искали държавата да ни подкрепи в усилията да продължаваме да се развиваме и  променяме, а не да няма такива специални  училища!

Коментари

подкрепям искането на помощното училище.държавата трябва да създава а не да руши,а в последно време само това се прави.какво да правим с децата със СОБ,да ги интегрираме в масовото е невъзможно.накрая ще стане всеки родител сам да се оправя

#1 ivanov в Четвъртък, 12 февруари 2015 06:45

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:

Да бъдеш „Junior”
03 февруари 2020 | 16:24
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени