Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Работна среща на Гинче Караминова

10 март 2016, Четвъртък | 07:44 | общество

Зам. областният управител Гинче Караминова проведе поредна работна среща във връзка с охраната в училищата и детските градини в област Пазарджик

Сигурността и безопасността на нашите деца е първостепенна грижа на всички институции, каза при откриването на срещата зам. областният управител Гинче Караминова. Тя призова представителите на общините да  подпомагат стриктно в това направление директорите на училища и детски градини. Според разпоредбите на Закона за народната просвета и влизащия в сила от м. август Закон за предучилищното и училищното образование, общините осигуряват и контролират сигурността на децата и учениците  в детските градини, училищата и центровете за подкрепа на личностно развитие.

Комисар Иван Дончев – началник на Охранителна полиция към ОДМВР Пазарджик, представи резултатите от извършените охранителни проверки във всички училища и детски градини в областта /общо 160 на брой/. В повечето обекти е изградено видеонаблюдение с непълен обхват и пропускателния режим не е на нужното ниво. В общините Пазарджик, Септември, Панагюрище и Велинград има училища, в които е изградена цялостна система за видеонаблюдение и е сключен договор с охранителна фирма. За всеки обект /училище или детска градина/  е изготвен отделен протокол за охранително обследване със съответните констатации, предложения, препоръки и предписания за отстраняване на нередностите и подобряване организацията на дейността. Най-често срещаните предписания и препоръки към училищата и детските заведения са за:

-          осигуряване на стриктен пропускателен режим;

-          обучение на персонала иинструктаж на учениците със съдействието на МВР;

-          възстановяване и изграждане на огради и врати в дворовете;

-          ремонт и изграждане на външното осветление, увеличаване на освтеността;

-          укрепване и възстановяване на предпазни съоръжения и врати на спортни площадки в училищните дворове и на съоръжения за игра и спорт в детските градини;

-          поставяне на „антипаник” брави на входно-изходните врати от сградите към дворните пространства.

-          доизграждане на системи за видеонаблюдение, с цел по-пълно обхващане на външния периметър, и на евакуационното осветление, като се поставят допълнителни указателни табели и знаци по пътя на евакуация в сградите.

-          оборудване с допълнителни уреди за пожарогасене в сградите и актуализиране на планове за охрана и скици на обектите.

 

Началникът на РИО Пазарджик  Валентина Кайтазова запозна накратко присъстващите с разработената от МОН програма „Достъпно и сигурно училище“, която предстои да бъде приета от МС през м. април. В програматапо модул „Сигурност“ се предвижда да бъде финансирано закупуването на технически средства за контрол на достъпа в училищата. Предвидените средства са в размер на 1,5 милиона леваза цялата страна. През март ще се проведе Национална среща по въпросите на  сигурността в училище, съвместно с представители на МВР, Министерството на правосъдието, ДАНС, неправителствени организации, представители на местната власт. В рамките на тази среща училищата ще споделят добри практики и ще се обсъди възможността за изработване на общи стандарти за охрана в училищата.

В срещата взеха участие представители на общините, главният секретар на областна администрация Светлан Карталов, представители на РИО, ОДМВР и РДПБЗН.

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени