Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Работна среща „Училището и учителят- вчера, днес и утре”

20 април 2018, Петък | 16:50 | образование

За училището, учителите и безкрайностите на един филологически форум

По покана на учителите по български език и литература в Иновативно СУ „Св.св.Кирил и Методий”, Велинград на 31.03.2018г. група представители на Лингвистичния  клуб към Пловдивския университет с ръководител доц.д-р. Красимира Чакърова се срещнаха със свои колеги. 

Организираната работна среща бе под наслов: „Училището и учителят- вчера, днес и утре” и в нея взеха участие доц. Соня Райчева-преподавател по теория и методика на литературата и по реторика в ПУ „П.Хилендарски", д-р.Маргарита Димитрова и г-жа Димитрия Желязкова- преподаватели по БЕЛ в Медицински университет, гр.Пловдив, д-р.Росица Декова и гл.ас. Койнакова- преподаватели по английски език в ПУ, гл.ас.Ивана Колева- преподавател по актьорско майсторство в ПУ, които специално бяха пристигнали за събитието, базови учители от гр.Пловдив, гр.Белово, студенти и много ученици.

Поздрав към участниците отправиха младите таланти на нашето училище, които пяха, танцуваха и дори влязоха в роля, представяйки театралната постановка „Радини вълнения” по романа на Иван Вазов- „Под игото”. Видяното предизвика силни емоции и аплодисменти заради годините, върнати назад, когато образованието е било водеща духовна ценност, а цялото общество се е вълнувало от резултатите на децата в края на учебната година. Днес, от своя страна, учениците често провокират своите учителите и представената от IVа клас забавна история- „Училищни неволи”, определено ни накара да се усмихнем и допринесе за приятното настроение в залата. 

Форумът продължи със споделяне на впечатления за ролята на учителя в миналото, през втората половина на XXв. и днес, с поглед към бъдещето за тази професия. Ученици от девети, десети и единадесети клас бяха подготвили свои  проучвания по темата, представeни отговорно и атрактивно, за да се даде след това думата на гостите и последвалата кръгла маса за всички присъстващи филолози. Доц.Райчева поздрави младите оратори и заяви своята удовлетвореност от ентусиазма на такова подрастващо поколение, което може, стреми се да знае и е с поглед към високите върхове.

Последвалото общуване между колеги и споделянето на добри практики донесе на всички вдъхновение за нови изяви. Учители и студенти коментираха актуални въпроси на обучението по български език и литература, съпоставиха филологическите си наблюдения и открития за перспективите в образованието у нас.

Работната среща на преподавателите и учениците от Иновативно СУ „Св.св. Кирил и Методий” постави началото на едно сътрудничество и приятелство, което продължава с пожелание за скорошна среща.

 

 

 

Впечатления от участието си

 в работната среща сподели:

ст.уч-л. по БЕЛ Илияна Гагова

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени