Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Родопска сватба

21 януари 2010, Четвъртък | 16:53 | култура

Гостуваща изложба на РИМ – Пазарджик

Роподска сватба облекла   Богата, пъстра и песенна - така Снежана Велева, директор на Исторически музей-Велинград охарактеризира гостуващата изложба на Регионален Исторически Музей – Пазарджик. Автентичната изложба под надслов „Ела се вие, превива” бе открита на 20-ти януари като въведение към Деня на родилната помощ – Бабинден. Гости на ИМ-Велинград бяха г-н Хаджийски - директор на РИМ–Пазарджик, г-н Змийчаров – директор на Регионалната Художествена галерия, етнолози от регионалния музей.

Куманов Змайчаров Хаджийски   Етнологът Куманов приветства с „Добре дошли” всички присъстващи, които бяха изпълнили залата на музея. Ръководителите на СИП „Краезнание”- г-жа Гълъбова и г-н Алексиев бяха довели малките участници в СИП-а от първи „а” и първи „б” клас. Тук бяха и ученици от ПГГС „Христо Ботев" - членове на клубовете  „Млад журналист” и „Пътешественик”. Автентичният фолклорен състав за народни песни и танци от Драгиново внесе с песните си още по-голям колорит в тази „Родопска сватба”. Много увлекателно  г-жа Шулева, главен уредник на отдел „Етнография” в РИМ (Регионален Исторически Музей) разказа стъпка по стъпка за традициите и обичаите на родопската сватба. Оригиналните вещи от фонда на РИМ впечатлиха всички посетители с богатството, разнообразието си и красотата, връщайки се в отминалото време на населението във Велинград, Ракитово, Костандово, Пещера, Брацигово, Сърница и Батак. Интерес представляваха непоказаните досега обичаи, които са практикувани от мюсюлманското население: „пасване на никях” - т. е. даване на съгласие пред ходжата и свидетели; „къносване на булката” вечерта преди сватбата; „гальосване на галината” и др. Изложбата представя още и чеизът на невестата, въвеждане на младоженците у момкови, първата брачна нощ, следвана от пъстро хоро и блага ракия.

   „Ние сме показали цялата структура на сватбата. Тя не прави изключение от общобългарската сватба, съдържа общите елементи, каквито съдържа и българската сватба, но красотата, спецификата на родопската сватба в нейните конкретни прояви... отразяват красотата на Родопа планина” - обобщи г-жа Шулева.

    „Родопска сватба” ще гостува до 20-ти март в Исторически музей-Велинград.

Коментари

Бях на изложбата, много е интересна и добре подредена. Препоръчвам на всеки да я види!

#1 Стефка в Неделя, 24 януари 2010 08:27

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени