Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Роми получиха работни места

02 февруари 2011, Сряда | 12:19 | прессъобщение

Община Велинград назначава двама здравни медиатори от ромската общност

От 01.02.2011 год. в Община Велинград ще бъдат назначени на работа двама здравни медиатори от ромската общност, след успешно преминал курс на обучение към Медицинския колеж в гр. Пловдив. Финансирането на средствата за работна заплата и осигуровки за медиаторите ще бъде  като делегиран бюджет от Министерството на финансите.

 

Длъжността на здравния медиатор е мост между ромските общности и здравните и социалните служби. Основните задължения на медиатора са насочени към:                            - консултиране  по проблемите на семейното планиране и репродуктивното здраве;
- разясняване ползата от ваксинациите и имунизациите;
- информиране по отношение на принципите на обща хигиена и основните здравни проблеми;
- извършва патронаж на рискови семейства, бременни и млади майки.

Община Велинград подкрепя развитието на програмата за здравни медиатори, като тази подкрепа е част от усилията на общинското ръководство да ускорява процесите на интеграция на етническите малцинства и поети ангажименти по инициативата „Десетилетие на ромското включване”.

Позиционирането на здравните медиатори в общината ще бъде в ОУ „Неофит Рилски”  и ОУ „Георги Бенковски”, но  приоритет в тяхната работа ще е работата сред ромската общност в кв. Анезица и Асфалтова база . Медиаторите  ще осъществяват ежедневни  контакти с личните лекари, здравните заведения , териториалните структури на Дирекция „Социално подпомагане”, Дирекция „Бюро по труда”, РИОКОЗ и РЦЗ.

Община Велинград кандидатства и по Проект „Социално включване”, финансиран със средства от Световната банка.  Проекта е  насочен към деца и семейства от рисковите групи и цели повишаване благосъстоянието на целевите групи чрез превенция на социалното изключване и предоставяне на здравни, социални и образователни услуги.

Коментари

Надявам се, че ще се свърши някаква все пак полезна работа, а не само, че се водят на работа! Защото всички знаем как се контролират такива проекти!!! :)

#4 Зузу в Понеделник, 18 април 2011 18:06

поне и малко хигена зат сярна баня пералната те я разбиха накараитеги да е оправят и да е стопанисват само се реве

#3 рера в Петък, 11 февруари 2011 20:10

До Гергана: ако можеше да четеш, щеше да видиш, че пише "От 01.02.2011 год. в Община Велинград ще бъдат назначени на работа двама здравни медиатори от ромската общност"

#2 в Сряда, 02 февруари 2011 19:09

Mi nikyde v materiala ne pi6e 4e romi sa zapo4nali rabota. Tova 4e mediatorite 6te rabotqt v romskite mahali mai izob6to neozna4ava 4e trqbva da sa romi. Izlagate se!!!

#1 Gergana в Сряда, 02 февруари 2011 17:32

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени