Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Събор на "Юндола" 2010

09 август 2010, Понеделник | 11:24 | прессъобщение

Традиционният събор в местността „Юндола“ се проведе и през тази година

Събор на Юндола

На 08 август 2010 г. за поредна година се състоя Съборът на Юндола, съобщи Росица Пашова, PR на Общината. Официалните лица, които уважиха събитието бяха народните предствители от „Коалиция за България“ и ДПС – Георги Петърнейчев и Искра Михайлова, кметът на Община Велинград Иван Лебанов и заместниците му, кметът на Белово Кузман Маринков, общински съветници.

За празничното настроение на посетителите на събора се погрижиха фолкорните изпълнители Поли Паскова и Здравко Мандраджиев. Кметът Иван Лебанов откри събора, като приветствие към присъстващите отправи и кметът на Юндола Мехмед Местан.

Програмата продължи през късния следобяд, с традиционните за борби, организирани от трикратния олимпийски шампион Александър Томов и световният вицешампион по класическа борба Венко Цинцаров, проведоха се и конни състезания.

Коментари

Borcite bqxa super.. :y :y

#13 beti в Понеделник, 05 септември 2011 21:37

taq godina be6e mn qko :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

#12 obicham jundola в Петък, 11 февруари 2011 16:14

super be6e :O :O :O :O :O :y :y

#11 в Неделя, 19 септември 2010 20:47

Петко, и аз се извинявам,писал съм думата етнос /даже съм сложил една буква повече - "етносТи" по инерция, може би по-точно би трябвало да е "малцинствена група" или нещо от рода. А колкото до етническата им принадлежност, който както иска да се определя, то си е негова работа. Преди 35-40 години възрастни хора от Света Петка са ми казвали - ние не сме турци, не сме и българи - ние сме си помаци. Сега някой казват, че са турци, други - българи с мюсюлманска вяра, една част от Сърничани пък твърдят, че са наследници на древното тракийско племе беси.. Да бъдат каквито си искат, тяхна си работа, нали в скоро време светът ще бъде без граници :-)

#10 megalamer в Събота, 14 август 2010 20:21

Много се извинявам, Мегаламер, но искан да внеса някои важни уточнения. Помашки език няма, както няма и помашки етнос. Езикът, който говорят помаците от нашия край, е един от диалектите на българския език и по-тояно спара към югозападните български диалекти.

#9 Петко в Събота, 14 август 2010 17:03

Бил съм свидетел на не една и две сватби по онова време - инструментите бяха всякакви, но не и зурни :-) И btw - произнася се "леймъ" с едвам забележимо "р" накрая, а не "ламер" :-) Не си прави труда да ми обясняваш - вече е направено от по-компетентни хора от теб и мен, просто чети повече :-) Приятен ден.

#8 megalamer в Петък, 13 август 2010 16:12

Megalamer, след като си учил на Света Петка, случайно да си присъствал на помашка сватба там???!!! Можеш ли да ми кажеш, каква е музиката и с какви музикални инструменти се използват...И има голяма разлика между песните от Средните Родопи и Западните Родопи...Но понеже си голям ламер, трудно мога да ти го обясня........

#7 B-52 в Петък, 13 август 2010 14:24

Не виждам никъде в писаното от мен омраза към помаците или каквито и да били други етности - както съм казвал и писал много пъти вкл. и във този сайт, не правя никаква разлика между българи, помаци турци цигани и африканци- всички се раждаме, живеем,храним се, размножаваме се, страдаме и умираме по един и същи начин така че не виждам разлика между всички нас. А колкото до помаците - учил съм в помашко училище- на Света Петка, израсъл съм с тях, те са другарите ми от детските игри и ги приемам точно както всички останали.

#6 megalamer в Сряда, 11 август 2010 12:13

mega...bravooooooooo,mnogo si ,,ve6t,, no skprii omrazata si kam pomacite,te ne ti kazvat kak da jivee6 taka 4e ne im se barkai v jivota...

#5 в Сряда, 11 август 2010 11:02

Изолда, наясно съм със идеята за провеждането на събора повече, от колкото ти си мислиш :-) Измислиха го управниците по Живково време с цел не да се "СЪБИРАТ РОДОВЕТЕ ОТ ТОЗИ КРАЙ,КОИТО СА СЕ ПРЪСНАЛИ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ" а да се срещат момичета и момчета от различните села на района, да се запознават и евентуално женят след това с цел най-вече да се избегнат браковете на хора от едно и също село, които най-често се оказват далечни и не толкова далечни братовчеди, а знаете до какво води това./и не е ли видно/ А колкото до техния фолклор - вярвай ми, зурните не са от техния фолклор - преди 30-40 години съм слушал певчески групи от Света Петка, Драгиново, Грашево - чудесни песни на помашки език и за зурни изобщо не бяха и чували. А да си слушала "Руфинка е болна легнала" ? Това е една велика помашка песен за Руфие, влизаща в световната музикална съкровищница. Това е техния фолклор, а не зурните и дайретата...

#4 megalamer в Сряда, 11 август 2010 09:58

ПЕПА,МЕГА....,ТОВА Е МЕСТЕН ЮНДОЛСКИ СЪБОР,КОЙТО СЕ ПРОВЕЖДА В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА 39 ГОДИНИ И НЕ ЦЕЛИ ДА РАЗВЛИЧА ТУРИСТИТЕ.ТАМ СЕ СЪБИРАТ РОДОВЕТЕ ОТ ТОЗИ КРАЙ,КОИТО СА СЕ ПРЪСНАЛИ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ.И НИКЪДЕ НЕ ПИШЕ,ЧЕ ЩЕ ПЕЕ ДЯКОВ,А ПОЛИ ПАСКОВА И ПО РАДИОТО СЪОБЩАВАХА.А КОЛКОТО ДО ЗУРНИТЕ - ТОВА Е ТЕХНИЯ ФОЛКЛОР(НАЛИ СМЕ ДЕМОКРАТИЧНА РЕПУБЛИКА)А КАТО НЕ ВИ ХАРЕСВА НИКОЙ НЕ ВИ ЗАДЪЛЖАВА ДА ХОДИТЕ НА СЪБОРА!

#3 IZOLDA в Вторник, 10 август 2010 23:35

Използувах автобуса за събора, за да направя преход от Юндола през Арап Чал...Полицията го спря при горското стопанство в началото на Юндола и всички слезнаха там...от към центъра на Юндола се чуваше зловещ вой на зурни и други несвойствени за българския фолклор инструменти, което ме накара незабавно да поема към Арап Чал...

#2 megalamer в Вторник, 10 август 2010 18:21

бяхте писали че Иван дяков ще пее но много лудница и жега това е че е през дена хората на работа не е както други сабори по кам вечер малко развлечение на тористите естественно

#1 pepa в Понеделник, 09 август 2010 17:34

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени