Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Колоритните събори на Юндола и Абланица

06 август 2014, Сряда | 18:00 | прессъобщение

Традиционни събори в Абланица и Юндола

И тази година Община Велинград и няколко кметства ще организират традиционни събори на своя територия. За втора поредна година ще се проведе съборът в село Абланица, които ще посрещат жители и гости. Съборът и атракционите към него ще бъдат поместени между училището и кметството на селото. Интересен факт там е, че кметът на населеното място, освен управник е и певец. Той е добре познат на жителите на Абланица, а фолклорните му изпълнения ще звучат на самия събор на селото. Гълъбин Мечкарски пее авторски песни и типични родопски,  заедно със своя група, също от Абланица. Мероприятието е предвидено за тази събота. Един от най-акрктивните местни събори несъмнено остава този в местността Юндола. Тамошните жители и гостуващи търговци ежегодно организират различни атракциони и местни прояви за гостите на събора. Сред щандовете можете да откриете както скара, пуканки и сладолед, така и домашно масло, сладка от горски плодове и балкански мед. Откриването на събора ще бъде на 7-ми септември от 11.30 ч. на поляната, която ежегодно посреща традиционните местни борби. На тазгодишните съревнования между най-силните мъже ще присъстват и големите български борци Венко Цинцаров и Алаксандър Томов. Томов е борец в класическа борба, един от най-титулуваните български спортисти, носител на три олимпийски медала, петкратен световен шампион, петкратен европейски шампион, световен студентски шампион, двукратен европейски вицешампион. Неговият колега Венко Цинцаров, родом от Белово, също е притежател на редица медали от световни и европейски първенства по класическа борба. За доброто настроение на присъстващите на събора в местността Юндола ще се грижи фолклорният изпълнител Янко Неделчев.

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени