Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Съдът в Пазарджик потвърди решението на РИОСВ ,че не може да се добива волфрам на територията на община Велинград

23 април 2018, Понеделник | 14:22 | прессъобщение

Съдът в Пазарджик потвърди решението на РИОСВ ,че не може да се добива волфрам на територията на община Велинград

С решение от 17 април състав на Административен съд – Пазарджик, отхвърли оспорването на  фирма „Ресурс 1“ АД на становището на РИОСВ - Пазарджик, с което не е одобрено осъществяването на инвестиционното им предложение „Добив и преработване на волфрамосъдържащи руди от находище „Грънчарица център“, находящо се на територията на община Велинград с възложител „Ресурс 1“ АД. 

В съдебното решение под председателството на съдия Георги Петров, става ясно, че с писмо на РЗИ – Пазарджик, е посочено, че в информацията, приложена към Доклада за ОВОС  за инвестиционно предложение не са отразени откритите водохващания от Събирателна деривация „Бистрица“ на река Грънчарица и нейните притоци, предназначени за питейно-битово водоснабдяване за община Велинград. Посочено е също така, че от графичната документация, приложена към заповедта за учредяване на санитарно-охранителните зони (СОЗ)от 25.08.2017 г. е установено, че в концесионната площ на инвестиционното предложение попадат целите първи пояси на водохващанията на р. Грънчарица, Везьов дол и Трълско дере, както и части от вторите им пояси. При това положение, директорът на РЗИ - Пазарджик е заявил отрицателно становище по представената документация за оценка на качеството на Доклада по ОВОС. 

В писмо от 18.09.2017г. на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“, Пловдив в което, във връзка със същата заповед за учредяване на СОЗ пък е указано, че е необходимо да се коригира концесионната площ на находище „Грънчарица Център“, като от нея се изключат площите, засегнати от първите пояси на речни водохващания на р. Грънчарица, Везьов дол и Трълско дере Инвестиционното предложение следва да се съобрази със забраните, относими и към вторите пояси на водохващанията. 

Наличието в концесионната площ за „Добив и преработване на волфрамсъдържащи руди от находище „Грънчарица - Център“, община  Велинград на водохващания от река Грънчарица, Везьов дол и Трълско дере, от които се подава вода за питейно-битовото водоснабдяване на гр. Велинград и несъобразяването на Доклада по ОВОС с тези факти, изключват възможността компетентният орган – Директорът на РИОСВ, Пазарджик да постанови положителен резултат по осъществяването на инвестиционното предложение, а именно добив на волфрам.Независимо от това или по-точно именно заради това, че заповедта за учредяване на санитарно-охранителна зона не е влезнала в сила. Като е съобразил това, административният орган е постановил един съответен на материалния закон акт.  "Той ще следва да бъде оставен в сила", се казва в заключение в съдебното решение. 

С решението си Административният съд в Пазарджик на практика спира добива на волфрам на територията на община Велинград.Усилията на кмета Коев за създаването и регистрирането на вододайната зона за питейно-битово водоснабдяване,  на практика са ключов момент за невъзможността на концесионера да може да започне добив на волфрам  във Велинград.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховният административен съд.

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени