Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

"Съвременна Пенда" на ПГД "Иван Вазов"

02 март 2017, Четвъртък | 20:54 | образование

"Съвременна Пенда" на ПГД "Иван Вазов"

Празникът на Баба Марта в българските традиции е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие. На 1 март всички закичваме на ревера, ръката или шията си мартеница. Баба Марта е митичен персонаж в българския фолклор.  Тя е сестра на Голям и Малък Сечко, ту усмихната и добронамерена, ту непредвидимо зла.

По повод на този празник, учениците от ПГД „ Иван Вазов“-гр. Велинград сътвориха кукла, „ съвременна Пенда“, носеща настроение и наслада за ценителите на българската народна традиция, за  организирания от  ЦПЛР -ОДК  Велинград Регионален конкурс „ Мартичка“ за ръчно изработена, най- оригинална и красива мартеница. Основата й е от масивна дървесина, която момчетата изработиха на струг, а момичетата се погрижиха за традиционно червено- бяла премяна.

Жури от представители на Историческия  музей, Общинска администрация - Велинград и хора на изкуството награди нашата кукла с медал „Сръчни ръце“ и грамота за I-во място. Учениците бяха допълнително наградени с материални награди, които да стимулират въображението им и интереса към  българските занаяти.

ПГД „ Иван Вазов“ –гр. Велинград ви пожелава много здраве, усмивки, слънце и пролет в душите и сърцата ви!!!

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени