Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Семинар на БЧК и ГЗ

12 ноември 2009, Четвъртък | 21:38

Тридневен семинар бе проведен във Велинград

Семинар БЧК ГЗ Велинград   На 11 ноември в 13:30 ч. в хотел "Аура" - Велинград, започна тридневен учебно-методичен семинар с инспекторите по Гражданска защита, ръководителите и членовете на МСФ, членове на групи и комитети по условия на труд, лекари-методисти от фирмите и кметствата от Пазарджик и град Велинград. Семинарът, който се провежда за втори път тази година във Велинград, бе открит от инж. Кръстю Кичов - директор на ТД "Гражданска защита" - Пазарджик.

   Разглежданата тема "Нови законови аспекти в защита на неселението" даде ясна представа на участниците за бързо оповестяване и вземане на незабавни мерки при земетресение и запознаване с новата действаща система в гр. Пазарджик, т. нар. щаб за бързо оповестяване и реагиране.

   Д-р Елена Петрова - интернист и председател на БЧК Пазарджик изнесе кратка лекция за грипа, успокоявайки участниците в залата, като каза, че бързото вземане на мерки и лекарска намеса предотвратява всякакви странични ефекти.

Семинар БЧК ГЗ лектори   Главна и водеща тема на този семинар бяха земетресенията и указване на долекарска помощ на пострадалите. Лектори бяха д-р Елена Петрова, д-р Николай Николов - ортопед-травматолог, инж. Хари Генов, инж. Живко Дишков. Разглежданите теми бяха земетресения, вторични огнища на поражения, новости от европейски съвет по съживяване, ПМП в районите на земетресението, работа в екип върху различни случаи на нараняване, потенциални опасности, закон за ЗБ, промени в закони на МВР и ред за регистриране на доброволци и др.

   Инж. Димитър Писков, главен инспектор РУ "Пожарна безопасност и спасяване" Пазарджик запозна участниците с противопожарните мерки и изсквания за недопускане на пожари. В хода на разглежданата тема той обърна особено голямо внимание на нормативните документи и противопожарно-строително техническите норми - ПСТН.

   Бяха засегнати важно за строителството и пожарната безопасност неща като: съгласуване на строителните книжа от надзорните фирми ВиК, РИОКОЗ, РИОСВ и др. Инж. Писков представи план за евакуация, съдържащ текстова и графична част, видове пожарогасители, устройство и безопасна работа. Също така беше обърнато внимание на училищата и по-големите обекти, включващи 10 вида заповеди и правилното им спазване.

Оказване на първа помощ   Практическата част на семинара включва включваше работа в екип върху различни случаи на нараняване, където участниците разделени на групи показаха знания и умения за указване на първа долекарска помощ на пострадалите.

   Тези семинари имат за цел да се обучи населението как да се справя при бедствено положение. В семинара взеха участие учители, медицински работници, представители на училища, детски градини и кметства. Това са представители от цялата Пазарджишка област, градове и села, групи от град Панагюрище, село Оборище, село Поибрене. В семинара взеха участие и представители от Велинград като инж. Ели Алексиева, Нели Алексиева - медицинско лице в ОУ "Христо Ботев", г-жа Манолова-Петакова - преподавател по химия и математика в ОУ "Христо Ботев", Мария Папаркова-Денизова - медицинско лице в СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" и др.

   Специални благодарности бяха отправени от д-р Елена Петрова към г-жа Иванка Живкова, зам. кмет на Панагюрище.

   Целта на такива семинари е да се повиши медицинската култура на неселението и възможността за по-бързо справяне в бедствени случаи.

Величка Лазарова

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени