Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Силно тяло - здравословен живот

21 април 2016, Четвъртък | 17:02 | образование

Силно тяло - здравословен живот

От 10.04. до 16.04.2016г. в СОУ „Св.св. Кирил и Методий“, Велинград се проведе среща с учители и ученици от Полша, Турция, Румъния и България, работещи по европейската младежка програма Erasmus+ . Проектът на тема: „ STRONG BODY – HEALTHY LIFE“ обедини българи, турци, румънци и поляци успешно да работят по здравословно хранене и спорт-основа за здраво тяло и дух.

Три години учители и ученици от СОУ „Св. св. Кирил и Методий“ работят по проекта. Посещенията на училища в Турция, Румъния и Полша дадоха възможност за запознаване с работата на учениците  по програмата на Erasmus+.

Дойде и денят, 10-ти април, в който 54 ученици и учители от партньорските страни пристигнаха във Велинград.

В залата на училището се представиха работните групи и с презентации за работата  по проекта в отделните училища, се постави началото на дните, изпълнени с динамика и емоции.

Разделени на три групи, ученици и учители от Полша, Турция, Румъния и България играха народни танци, спортуваха и се запознаха със спа процедурите във Велинград.

С организационните умения   на спечелилата проекта Рила Попова, ст.-учител по английски език  и нейният екип от учители: Тома Чонков, Лидия Кочева, Боряна Пендарова, Атанас Денизов, Йорданка Прегьова, Филип Филипов осигуриха добра организация и изпълнение на задачите по програмата. С помощта на учениците, работещи по проекта, се осъществиха отделните дейности и пребиваването на групите във Велинград да остане незабравимо за всички.

Първите три дни учениците учиха български, турски, румънски и полски танци. Контактите между тях им помогнаха да усвоят бързо стъпките и да намерят общ език помежду си.

В състезанията по волейбол и тенис всяка група от отделните страни даваше всичко от себе си за успешно представяне. С много емоции всяка страна подкрепяше отборите си.

С огромен интерес участниците посетиха хотел  „Роял СПА“ – Велинград. Интересната лекция на д-р Беличенова засили интереса им както към отделните процедури, така и към Велинград като балнеологичен център.

Огромен интерес предизвика срещата с шампионите на училището. Към Венцислава Бормалийска- спортни танци, Любомир Папарков- ски, Василена Белева и Емилиян Десподски - плуване бяха отправени въпроси, свързани с техните постижения и награди. Венцислава Бормалийска  представи с презентация своите постижения и успя да засили  интереса на участниците. Интересни бяха и разказите на Любомир, Василена и Емил за наградите, спечелили в отделните състезания.

Много емоции предизвика екскурзията до град Пловдив. С разглеждането на стария Пловдив и интересния разказ на лекторите, учениците се възхитиха  на възрожденския стил на къщите, малките павирани улички и амфитеатъра. Цялата атмосфера на града предизвика въодушевление и   интерес към миналото на България.

Не може да не се отбележи  и концертът, в който  се представиха страните. СОУ „Св.св. Кирил и Методий“ участва с песни, танци, изпълнени от ученици в училището и театрална постановка, подготвена от г-жа Нелли Калъчева, учител по английски език. Турските участници изиграха атрактивен танц в традиционни черни носии, а румънските –изпълниха емоционално техни характерни танци. Поляците изиграха  грациозно своята „Полонеза“.

Дойде и редът на разказа за интересни събития по време на дните от пребиваването във Велинград. Всяка страна подготви презентация, в която включи интересни храни, събития  и значими моменти от съвместния им живот, които ще останат запомнящи се.

И така, след като всички участници преживяха незабравими дни, разгледаха Велинград, с неговите забележителности: Клептуза, еко пътеки и красива природа, се събраха да получат своите сертификати.

С малко тъга, много контакти, с обещания за нови срещи учители и ученици се разделиха. Участието в проекта по програма Erasmus+ зареди всеки с приятни емоции, радост и усещане  за пълноценност.

                                                                                     Лидия Кочева

Коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени