Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Къде е гробът на Левски

15 февруари 2010, Понеделник | 22:16 | образование

Среща разговор с доц. Ивайло Христов

Ивайло Христов   Дни преди 137-та годишнина от обесването на Васил Левски в СОУ „Васил Левски” текат различни инициативи. Днес, в 13:30 часа в мултимедийната зала, се проведе среща разговор с доцент Ивайло Христов по повод книгата му „Духовната биография на Хайтов”. Преди обсъждането на 12-та част от книгата, посветена на спора за гроба на Левски, г-жа Мариана Попова отчете резултатите от конкурса за есе, стих и рисунка и заедно с господин Мичев наградиха най-добрите.

   За написване на есе бяха отличени – Радослава Банева, Ася Моллова, Иванка Арнаудова; за написване на стих – Даниела Пъндева, Цветана Попова, Лия Василева; за рисунка – Цвети Попова, Илия Добрев, Атидже Рубска, Ася Кепчелиева, Айсел Сапферова, Цанко Тахчиев. Преди да даде думата на доцент Христов, Мариана Попова препоръча всеки да прочете „Духовна биография на Хайтов”, която за нея е „една много силна, въздействаща книга”.

Ученици от СОУ Васил Левски   „Ако ме обесят, поне ще ми остане гробът в България, и всякои ще го знае, ако ме пратят на заточение, ще ми изгният костите на далеко” Единственото нещо, което Левски пожелава за себе си, е да се знае гробът му. Четири години от обесването му до ден днешен се водят полемики за мястото на гроба му. Съществуват три основни версии. Първата, че Васил Левски е погребан в Софийската черква  „Света Петка Самарджийска”; втората, че гробът е в т.н. западни Софийски гробища; третата, че Левски е погребан в основите на паметника Левски.

    В обсъждането на спора за гроба на Левски се включиха и ученици от СОУ „Васил Левски”. След приключването на срещата разговор, директорът на СОУ „Васил Левски” – Емил Моллов, благодари на доцент Ивайло Христов и му подари рекламни материали за училището и книги за Велинград.

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени