Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

„Спомени от Велинград”

05 април 2016, Вторник | 06:57 | култура

Исторически музей - Велинград гостува в Исторически музей - Горна Оряховица с изложбата „Спомени от Велинград”

През последните години музеите и библиотеките започнаха да представят своите колекции от пощенски картички пред широката публика. Като добри примери могат да се посочат Регионален исторически музей – Русе, Регионална библиотека „П. Славейков” – Варна, Регионална библиотека „Дора Габе” – Добрич, и разбира се пионерът в тази дейност Исторически музей - Горна Оряховица. През последните пет години сред тях се нареди и Исторически музей – Велинград.

В края на март месец в Исторически музей – Горна Оряховица бе открита изложбата „Спомени от Велинград”. Експозицията включва снимки и експонати – пощенски картички, дарени през годините на музея във Велинград от получатели и колекционери.Тя включва първите картички за Чепинските бани от края на ХІХ век, също издадените през 30-те години рекламни картички за отделните селища, популярните през 60-те и 80-те години картички за курорта Велинград до изданията от последните години. Сред избраните фотоси са емблематичните обекти за курорта – езерото Клептуза, централният плаж, площадът на града и най-новите хотели.

Различни са авторите и издателствата на тези пощенски картички. Сред тях се открояват имена като Григор Пасков – изработил картички за редица градове и курорти в страната през 30 и 40-те години на ХХ век, местните издатели от същия период Хр. и Л. Г. Колчагови. В по-ново време - ДП „Българска фотография”, Издателство „Септември”, РИК „Елефант” и други.

Автори на изложбата „Спомени от Велинград” бяха Надежда Ангелова, Георги Куманов и Божана Маркова. Всички, желаещи да разгледат колекцията от пощенски картички, ще могат да го направят в Исторически музей – Горна Оряховица от 23 март до 23 април 2016 г.

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени