Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Опознавам и представям моя роден край

01 декември 2009, Вторник | 22:00

Сътрудничество между ПГИТ и Исторически музей

Археологическа среща   На първи декември ученици и учители от ПГИТ "Алеко Константинов" се срещнаха с младия археолог от Историческия музей - Димитър Байраков. Срещата се състоя в 14 ч. в музея с цел да се обмени опит по до сега свършената работа по един сериозен археологически проект. Този проект "Опознавам и представям моя роден край" с научен ръководител г-жа Спасова започва миналата година в ПГИТ в паралелката със специалност "Екскурзоводство" и си поставя абмициозната задача да допринесе за развитието на една дейност, която все още е слабо застъпена във Велинград.

   Тръгвайки от легендите и митовете във Велинград, ученици и учители от ПГИТ - Спасова, Аршинкова, Василева, Гечева и с любезното съдействие на директора Табаков и помощник директорите Ланджова и Похлупкова, те проучват и събират всичко интересно и ценно във Велинград и района.

Археологическа среща   Много увлекателно, с доста интересни и любопитни подробности, Димитър Байраков направи презентация "Археологическо лято 2009". Всички присъстващи научиха за неуморния труд на археолозите, разкрили интересни археологически находки - Светилището на връх острец, Раннохристиянската базилика на Острец, рудници в подножието на Сютка, ритуална площадка в могила, разрушена от иманяри в местността "Каратепе", селище и некропол в местността "Станиловец", скално светилище в местността "Марина Черква", находки в местностите "Паничките", "Имането", "Стража", "Градището" и т. н.

   "Този проект от възрожденски да се превърне в един сериозен научен проект, който да получи и своето финансиране и своите възможности", пожела Димитър Байраков и в заключение добави "Съвместно ще направим един хубав продукт, от който и вие ще научите нещо, а в последствие ще бъде полезен на учениците след вас".

Коментари

mn e interesno,no ne e tova,koeto tursq ms vse pak,4e mi pomognahte:P:P:P:P:P:P :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

#1 deskata в Събота, 23 януари 2010 09:23

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени