Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Среща с Еко министъра Нено Димов

19 октомври 2017, Четвъртък | 13:27 | прессъобщение

Еко министърът Нено Димов се срещна с представители на туристическия бранш и граждани във Велинград

На 18 октомври се проведе среща между еко министъра Нено Димов, зам. министъра Атанаска Николова, кмета на община Велинград д-р Костадин Коев, представители на туристическия бранш и граждани, във СПА столицата.

На срещата бяха обсъдени няколко теми засягащи Велинград. Първата бе във връзка с проекта за добив на волфрам на територията на общината. Нено Димов увери, че министерството и РИОСВ – Пазарджик ще продължат да отстояват интересите на гражданите и закона, който ги пази. Той информира гражданите за решението на РИОСВ – Пазарджик да отхвърли ОВОС на проекта за добив на волфрам и увери, че в него са спазени всички законови процедури.

Разгледа се още въпроса за геотермалното отопление в общините с минерални води. Това може да бъде използвано като мярка за намаляване на замърсяването на въздуха от битовото отопление. Министърът увери, че „Проект със захранване на общински сгради и частни домакинства може да попадне в обхвата на Оперативна програма „Околна среда ‎2014-2020“ (ОПОС) и да получи финансиране”. Проектът може да се разработи като пилотен и да послужи за пример на други общини с минерални извори. За да бъде финансиран по ОПОС, проектът трябва да е в един район, за да може да се направят измервания преди и след реализацията и да се покаже ефектът от инвестицията.

На въпрос за финансиране на изграждането на пречиствателна станция за отпадъчни води в района министърът отговори, че не са изпълнени критериите за обединяване на ВиК дружества в Пазарджишка област и затова няма да може проектът да се финансира по ОПОС. Ще се търсят възможности за финансиране от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) за общините с 2000 до 10 000 жители, които  в момента не попадат в обхвата на финансиране по европейски програми.

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени