Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Велинград между статуквото и промяната

18 октомври 2015, Неделя | 13:52 | политика

Анализ на политолога Виктория Иванова

Когато се заговори за местни избори обикновено си представяме кебапчета, купуване на гласове и безкрайни клишета и лозунги. В своето желание да съблазнят избирателите кандидати за власт често забравят, че изборите са важни колкото за тях самите, толкова и за гражданите. Въпреки че голямата част от избирателите са загубили доверие в политиката, когато наближат избори те си задават редица въпроси, на които очакват да получат убедителни отговори.

 

Първият въпрос е свързан с всекидневието ни – ще бъдат ли решени конкретни проблеми, като инфраструктурата, осветлението и чистотата.

Вторият въпрос е политически – кой ще реши тези въпроси и притежава ли ресурс да го направи. Има ли достатъчно политическа подкрепа зад себе си и подготвени хора в екипа си.

Третият въпрос е свързан с оценка и равносметка за направеното през последния мандат. Какво е било обещано и какво е изпълнено? Как общинските съветници са защитили интересите на гражданите? Как са били използвани техните пари?

Четвъртият въпрос е въпросът за бъдещето – накъде ще вървим? Той е свързан с надеждите на хората за нещо по – добро. Всяка предизборната кампания представлява своеобразен отговор на тези въпроси. А всяка изборна битка е битка между статуквото и промяната.

 

Кметският двубой се очертава да бъде между настоящия кмет Иван Лебанов, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП и кандидатът на ГЕРБ д-р Костадин Коев.

 

Популярният кандидат срещу новия кандидат

 

Лебанов влиза в надпреварата след два мандата и 8 години начело на общината. Неговото главно предимство е, че е  популярен и познат и може да разчита на своите твърди привърженици. Лебанов не прави кампания в същинския смисъл на думата, а разчита най – вече на инерцията. Това обаче може да му изиграе лоша шега, защото осемте години в управлението носят не само популярност, но и сериозни негативи. Лебанов ще разчита на опита си и на това, че познава администрацията, законите наредбите. Това, че ги познава, обаче не означава, че ги спазва и примери затова има много. Гражданите на Велинград са наясно, че за осем години той е натрупал  много полезни умения, но са наясно и с това, че е натрупал и доста лоши навици.

Коев досега не е участвал в политиката и управлението и не е толкова популярен колкото Лебанов.  В случая това е по – скоро плюс за него, защото зад гърба си няма никакви политически негативи. От друга страна кандидатът на ПП ГЕРБ има зад себе си повече от 18 години успешен частен бизнес, което е гаранция за солидни мениджърски умения.

 

Независимият кандидат срещу партийния кандидат

 

Лебанов се кандидатира като независим кандидат и това на пръв поглед изглежда позитив на фона на недоверието на гражданите в партиите. Независимите кметове обаче  почти винаги създават криза на партийната система, а от тук и на управлението по места. В резултат на това се стига до отпадане на ясната партийна подкрепа (и съотговорност) за действия на местната администрация, ограничено влияние на националните партии (липсва дисциплина и няма кой да търси отговорност) и формиране на абсурдни местни коалиции „около кмета“, а не „за гражданите“. Управлениeто на Велинград през последните години потвърждава тези тенденции.

Голям коз на Коев е политическата подкрепа на ПП ГЕРБ и възможността да използва целия ресурс на управляващите за решаването на конкретните проблеми на общината.

Голямата въпросителна е дали ГЕРБ на местно равнище ще успеят да мобилизират целия партиен електорат или част от привържениците на партията ще дадат гласа си за бившите гербаджии от МК „Бъдеще за Велинград“ и по този начин ще отслабят партийното влияние.

 

Кандидатът на статуквото срещу кандидата на промяната

 

Това, което Лебанов предлага  може да се обобщи във фразата „Повече от същото“, разчитайки на гласовете на доволните от управлението и на тези, които се страхуват от промяната. Той обаче е поставен е в трудната позиция да говори за управлението от позицията на управляващ. На него ще му се наложи да изпита оценката на избирателите за свършеното през последния мандат и да намери отговор на въпроси от типа – „защо до сега не го направи?“

За разлика от Лебанов кандидатът на ГЕРБ Костадин Коев е фокусирал своята кампания върху промяната. В своята програма той акцентира върху промяната в начина на управление като ключов фактор за развитието на Община Велинград. Посланията на Коев са насочени към широката периферия като целта му да получи подкрепа не само от партийните привърженици, но и от хората, които по различни причини са разочаровани от това, което се случва в общината.  Резултатите от изборите ще покажат, дали екипът на Костадин Коев не е надценил желанието за промяна сред велинградчани.

 

Индивидуалистът срещу екипният играч

 

Лебанов е силен индивидуалист. Когато говори за направеното в общината винаги започва с „Аз“ и това се харесва на определен тип избиратели. За него е абсолютно валидна максимата  „Общината това съм аз“ - собственото му мнение и личната му преценка са по – важни от институционалните правила, наредби и закони. Това му позволява  да се справя на местна почва, но е  меко казано слабо ефективен, когато трябва да защити позиции пред държавните институции.

Костадин Коев е екипен играч. В кампанията той постоянно акцентира на хората около себе си и на необходимостта от професионализъм. Предпочита да използва местоимението „Ние“ когато говори за решенията на проблемите. Търси работещите решения на равнището на институциите и в рамките на правилата. Въпросът е дали Коев ще успее да победи навика, предразсъдъците и недоверието на избирателите и дали ще успее да  ги убеди, че налаганият от него стил на управление ще бъде успешен.

 

Освен с кметската надпревара, големият залог на тези избори е свързан и със състава на общинския съвет. В структурата на местната власт общинският съвет има ключова роля, тъй като именно от него в най – голяма степен зависи формирането и реализирането на общинската политика.

 

Съществуват два сценария и от изборите на 25 октомври и зависи кой от тях ще се наложи в управлението на Велинград. Първият сценарий е да се запази настоящия порочен модел, който  превръща местната власт в залог на неясни договорки и бизнес интереси. Този модел работи по следния начин: под формата най - често на местни коалиции или единични съветници частният интерес се настанява в общинския съвет и доминира неговите решения. Така решенията за обществени поръчки и продажбата и отдаването на общинска собственост например в повечето случаи не отчитат публичният интерес, а се вземат в името и интереса на шепа хора. Следвайки принципа разделяй и владей кметът формира  интересчийски коалиции на принципа на всекиму по нещо. В тези договорки съветниците  участват всеки за себе си, без да се отчита каквато и да било партийна лоялност и  обществени ангажименти. По този начин нашите пари не просто не се разходват ефективно, но и се налага да плащаме от своя джоб милиони левове дългове и глоби за неспазване на правила и процедури. Пресен пример за това е гласуването  в края август на ползване на банков кредит, за финансиране на изпълнението на проект „Зелена и достъпна градска среда” в гр. Велинград по ОПРР в размер до 600 000лв. Бившите опозиционери от ГЕРБ и настоящи кандидати за общински съветници от МК „Бъдеще за Велинград“ гласуват заедно с хората на кмета.

 

Другият сценарий минава през формиране на стабилно и работещо мнозинство на базата на ясно и принципно политическо споразумение между трите големи политически партии – ГЕРБ, ДПС и БСП. Първото предимството на този модел е, че за разлика от самостоятелните играчи, политическите партии в по – голяма степен могат да осъществяват контрол върху своите съветници. Второто предимство е, че по този начин се елиминира влиянието на онези съветници, които са свикнали да търгуват своята подкрепа за лични цели, заемайки ролята на балансьора. А такива в настоящите листи има много.

 

Един силен кмет би могъл да обедини интересите на основните партии в името на постигането на няколко ключови приоритета за общината. Подобен стабилен модел на управление не само би бил ефективен, но ще е и много силен сигнал пред централната власт. Защото държавата очаква от общините предвидимо и отговорно управление.

 

                                                                                             Виктория Иванова , политолог

Коментари

Za darvodobiv gi podpisvam AZ Nasko Ciganeto,a za lova i trofeite moqt skap priatel i samishlenik po krajbi Lazar Markov(LACHO)

#16 Nasko Ciganeto-Lazar Markov в Четвъртък, 22 октомври 2015 15:13

Моля моля кой подписка Договорите бе!!!

#15 в Сряда, 21 октомври 2015 19:19

Уважаеми Петко, незнанието не е грешка! Търговските дружества, общинската болница и ВКТВ са под ръководството на общинският съвет , Съвета се разпорежда с общинското имущество. Така, че разпродажбите на Стройком са взети с решение на общинския съвет, а не на кмета! Така, че да внимаваме , като избираме съветници!

#14 До Петко в Сряда, 21 октомври 2015 16:32

А ДпС са пуснали Лебана е на схо да кара ски!!!

#13 в Вторник, 20 октомври 2015 15:33

Ангел Манолов го подкрепя дпс

#12 в Понеделник, 19 октомври 2015 22:08

А ДПС кой ще подкрепи?

#11 в Понеделник, 19 октомври 2015 18:46

Da

#10 в Понеделник, 19 октомври 2015 17:46

Имам чуството че ДпС който подкрепи Той ще бьде Кнет на Велинград!!!

#9 в Понеделник, 19 октомври 2015 14:52

Имам чувството че този сайт работи за ГЕРБ Иван Лебанов ще спечели на първи тур

#8 ташо в Понеделник, 19 октомври 2015 12:45

Тази г-жа дето е писала тоя анализ спокойно след изборите може да си скъса дипломата. Определено не е наясно с нагласите в града. Това, че не включва, като възможност Манолов да се намеси в играта показва доста слабости в това, което е написала. А това, че за тези 8 години Лебанов е научил законите и наредбите меко казано ме развеселява.Анализа и за общинския съвет е много повърхностен и слаб. Само да и кажа, че що се отнася до възлагането на обществени поръчки общинския съвет няма абсолютно никакви правомощия.Не може човек, който няма елементарни познания по ЗМСМА да прави подобни анализи.

#7 сашо в Понеделник, 19 октомври 2015 10:47

Кото каквото иска да говори! Лебанов е този който направи най много в този град .От всички нови демократи и др.... само приказки,голи коментари!

#6 митко в Неделя, 18 октомври 2015 22:45

Как в независим е Лебана бе той е член на вишият партиен совет на БсП!!!

#5 в Неделя, 18 октомври 2015 21:25

Как точно крадат тока тея?!? :o

#4 az в Неделя, 18 октомври 2015 19:07

Аби за тока,който се кръде от уличното осветление не казвате нищо.Частите бизнесмени крадат ,а Лека нов си затваря очите два мандата до не си разваля до слуша с аз убити, а ние балъците го плащаме. :?

#3 Петко в Неделя, 18 октомври 2015 18:03

Популярният кандидат срещу новия кандидат (Казаното в анализа за Лебанов и по точно за част от позитивните твърдения са неверни , а именно: Уважаемият Лебанов за тези 8 години не доби никакъв опит като администратор, а да не говорим за мениджърски умения (първите четири години почти нищо не е усвоил от еврофондовете. А пък с познаването и прилагането на законите се разминава тотално. Лебанов обедини всички съветници и други , когато се разпродаваше общинско имущество и раздаде парчета от общинската баница. Пишете в анализа, че е натрупал умения. Обаче за какво? Уменията му са да разпродава на безценица общинско имущество, да сключва договори, ощетявайки общината (сега се плаща доста повече, отколкото когато имаше общинска фирма за чистота). Такива договори са например: договорът с ЕКО ТИТАН и този за разпродажбата на активите на бившето БКС- общинската фирма за чистота. .Лебанов не упражни никакъв контрол на общинските и търговски дружества с принципал община Велинград , а там кражбите са големи. Лебанов не успя да оптимизира общинската администрация, която е в голям състав и в която много хора не знаят за какво са там. За д-р Коев имам усещам, че ще го управляват невидимите от ГЕРБ, такива , като Миро Столарски и Насо охранителя, така че хубаво е господин Коев да обори тези мои съмнения.

#2 Славка в Неделя, 18 октомври 2015 16:18

Bravo strahoten analiz,mnogo veren i istinski Bravo i na momichetoqBravo i na saita,prodaljavaite vse taka!

#1 gorski в Неделя, 18 октомври 2015 16:06

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени