Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

„Столетниците- или най-старите професионални гимназии в България – минало, настояще и бъдеще”

21 декември 2016, Сряда | 16:59 | образование

„Столетниците- или най-старите професионални гимназии в България – минало, настояще и бъдеще”

На 02.12.2016г. в зала 1 на СУ „Св.Климент Охридски”  се проведе кръгла маса по проблемите на професионалното образование, на която присъства и Директорът на ПГГС „Христо Ботев”, гр.Велинград- инж.Стефан Шулев. Повод за мероприятието бе финализирането на работата по проект „Столетниците- или най-старите професионални гимназии в България– минало, настояще и бъдеще“ , финансиран от Фонд „Научни изследвания”  и спечелен от факултета по Професионално образование към Алмаматер. Лична покана  за участие в проекта и принос за реализирането му има и ръководството на велинградската гимназия, която се нарежда сред 36-те професионални училища в България с дългогодишна история.

Като наследник на първото горско училище, открито през 1896г. в м.Чамкория, Боровец, ние от ПГГС „Христо Ботев”, поехме предизвикателството да разлистим архивите си и да се вгледаме в традициите си, за да споделим, за да ни чуят нас- първопроходците в сферата на горското стопанство. Инж.Шулев има възможността да представи в излязлата по проекта  книга историята на училището, стратегията за бъдещо развитие в контекста на глобалните пазарни мрежи, както и нашето отношение към кариерното развитие на учениците ни през целия им живот.

Пред екипа, работил по проекта, Директорът на нашата гимназия даде  и специално интервю. В него инж.Шулев сподели лични спомени от своите ученически години в някогашния Техникум по горско стопанство, разказа за предизвикателствата да ръководиш училище във време на международна образователна интеграция и универсализация. Запитан за бъдещето на гимназията, инж.Шулев  не скри истината, че днес професионалните гимназии у нас оцеляват при тежки условия и въпреки това намират пътища към сърцата на своите възпитаници, за да им предадат любовта към професията.

Събитието премина под надслов: „Историята е полезна не защото четем в нея миналото, а защото четем в нея бъдещето.” Проф.д-р. Илиана Петкова- съставител на книгата и домакин благодари лично на инж.Стефан Шулев и колегите за отделеното време, труд и ентусиазъм от раждането на идеята до нейното реализиране като проект.

На финала на кръглата маса  всички се обединиха около мнението, че преди да правим реформи в каквато и да било сфера, е добре да познаваме ИСТОРИЯТА си!

 

ПГГС „Христо Ботев”, Велинград         

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени