Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Стратегия за подобряване на водоснабдяването на Велинград

24 юни 2016, Петък | 17:59 | прессъобщение

Стратегия за подобряване на водоснабдяването на Велинград

Липсата на водоподаване и честите аварии на остарялата ВиК мрежа накараха общината да се заеме с изработването на стратегия относно разрешаването на проблемите трупани повече от 20 години. Решенията с отстраняване на временни аварии и постоянната липса на вода несъмнено са едни от най-тежките проблеми в инфраструктурно отношение. Пропуснатите възможности по време на предишното управление за реализацията на Водният цикъл поставят Община Велинград пред невъзможността да използва външно финансиране  на проектите, свързани както с подмяна на цялостния водопровод и отходни води на града и общината,така и от изграждането на необходимата пречиствателна станция на града и общината. Всичко това принуди общината да изработи стратегия, базирана в основата си на собствено финансиране, да изработи дългосрочна стратегия за разрешаване на този стар и неглижиран от предишни управления проблем. Изработената „водна“ стратегия и реализацията ще дадат спокойствие, както на гражданите на общината, така и предвидимост и реализация на бъдещи инвестиции в града и общината като цяло.

Мерките, заложени от общинското ръководство са крайно наложителни и не търпят отлагане във времето до намирането на решения за външно финансиране. Тези мерки комплексно ще решат отлагания през годините проблем и ще гарантират качествено денонощно водоподаване на питейна вода на гражданите и гостите на гр. Велинград.

Рамката на разработената стратегия  за справяне с тежкият воден проблем е изграден от следните точки:

 

      1.Ремонт на водопровода на водохващане ''Водев чарк''. През 2015 г., вследствие на проливни дъждове, металната водопроводна тръба  Ф 500 е подкопана около 800 метра и е неизползваема в продължение на 1 година, при което градът е лишен от питейна вода 40 литра в секунда. През 2016 г. е внесено искане за финансиране на проекта за ремонт в Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане / МКВП/ към Министерски съвет /МС/. След осигуряване на финансирането започва незабавен ремонт и пуск.

       2.Свързване на новоизграден водопровод ''Чукура'' към водопроводната мрежа на пречиствателна станция, при което ще се изолира сектора на огромен брой аварии в местността ''Лепеница''.

        3.Почистване на водохващане ''Самоводица'' и довеждане на вода от нови водохващания и  увеличаване на дебита от 3 л/с до 10 л/с. Паралелно с това, изграждане нов водоем 1500 метра куб. м.''Нежовица'' за събиране на новодошлата вода и захранване на кв.Каменица. За информация кв. Чепино разполага с водоем от 3000 к.куб,кв. Лъджене с 2500 м. куб.,а кв. Каменица е останал с 1500 м.куб. С това ще се реши проблемът с постоянно водоподаване  на кв. Каменица.

        4.Пускане в експлоатация на два неработещи до сега водоема  по 750 м.куб., намиращи се  над хотел ''ОЛИМП'' с цел освобождаване на водни количества за кв.Каменица и подобряване на захранването на улиците ''Борислав'' и ''Цар Иван Асен II''.

        5. Зониране на водопроводната мрежа в гр.Велинград, с което ще се  изолира секторът на авария, без да се  сприра водата на реалните ползватели.

  6. Подмяна на водопровод по ул.''Йорданка Чанкова'' с дължина 600 м. – Ф160, 

където през летния период авариите  са по няколко на седмица

        7. Ремонт и монтиране на автоматични регулатори и поплавъци на водоем в кв. Каменица, при което спираме изтичането на питейна вода през преливника във времето с намалено потребление и  подсилване на други участъци.

          8. Връщане и отремонтиране  промишлен водопровод ''Клептуза'' на  Община Велинград за захранване да бетонови възли, автомивки и други ползватели с промишлена вода, които в момента консумират питейната вода.

          9. Изграждане на сондажи в парковите пространства за недопускане да се поливат с питейна вода.

       

10. Подмяна на водопровода на минерален извор „Власа“ с дължина 1 км и 700 м., с което ще се избегнат авариите по водопровода и непрекъснато доставяне на минерална вода за хотелите в района  и закрит плувен басейн „Антон Митров“. По този начин ще се премахнат незаконните включвания по водопровода.

 

11. За с.ДРАГИНОВО

 Почистване на водохващане ''Вотарно“ и довеждане на нов водоизточник от 400 метра до събирателна шахта, като общото количество ще  бъде около 15 л/с. С този дебит ще се захранва високата част на с.Драгиново и така ще се освобождава воден ресурс за ниската част. Ще отпадне нуждата от подкачване на вода с помпа до водоема, както е до сега.

   От ВиК дружеството във Велинград стартират с подмяна на водопровода за питейна вода по една от най-проблемните улици в града - „Йорданка Чанкова“. Последната авария е регистрирана съвсем скоро. От ВКТВ подготвят краткосрочна програма за подмяна на водопровода в града. Водното дружество във Велинград пое ангажимент, че при отстраняване на аварии вече няма да бъде спирано водоподаването в целия квартал.

Въпреки сложната ситуация ръководството на ВКТВ ЕООД град Велинград полагат максимални усилия за нормализиране на водоподаването с пълното съдействие  на Община Велинград в лицето на кмета д-р Костадин Коев. Управителят на Вик Велинград Йордан Нанов уверява всички граждани, че единственият начин е предприетите мерки да бъдат изпълнени максимално и в най-кратки срокове, за да се възвърне доверието  на всички граждани към институциите и правото за качествено питейно битово водоснабдяване.

Коментари

Това са хубави новини,дано най накрая нещо се случи с това водоподаване,че ни омръзна да сме все без вода от толкова години.

#4 каменчанин в Вторник, 28 юни 2016 09:29

Браво,най накрая някой да помисли сериозно за този проблем.Тоя кмет май ще излезе сериозен,и тия от ГЕРБ работят,за разлика от всички преди тях. Дано се справят с водата и всички да сме доволни.Защото без вода във 21 век е меко казано гадно.

#3 vela peeva в Събота, 25 юни 2016 16:35

Хората дават пари ,но някой от общината трябваше да направи проект ,който да бъде одобрен ,но толкова години ниищо .Колко кметове се смениха и нищо не се случва в града ,само се фукаме ,,без покритие,, че имаме мин. вода и туризъм......

#2 в Събота, 25 юни 2016 09:57

23 години досега управляващите в Община Велинград не можаха да осигурят финансиране за изграждане на водоем м.''Нежовица'', кв. Каменица. Пълни безхаберие и незаинтересованост от страна на общинските съветници и кметове, управлявали Общината през тези години. През 1993 г. в м.''Нежовица'' се започна изграждането на такъв водоем, но и до ден днешен стои изкопана яма и частично изградени фундаменти. По 2000 лв. на година Общината да бе заделяла, досега този водоем да беше изграден. За култура, спорт, подаръци и всякакъв вид чалга има пари, но за най- жизненото и важно- водата и водоснабдяването, го оставиха не само на заден план, но и подложиха на воден режим и терор обикновените данъкоплатци.

#1 в Петък, 24 юни 2016 19:01

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени