Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Световен ден на хляба

18 октомври 2015, Неделя | 14:14 | общество

Световният ден на хляба бе отбелязан атрактивно от ПГИТ

Приготвянето на хляб е едно от най-старите занимания, а самият хляб е в основата на човешката история. С него се свързват изконни празници и обичаи на българския народ. Въпреки динамичния прогрес в нашето съвремие, не можем да отречем значението и мястото на хляба във всеки миг от живота ни. Неслучайно хората казват: „Хляб като има, всичко има!“

Всяка година по този повод ПГИТ „Алеко Константинов“ организира интересни събития, включващи много забавление, незабравими емоции и,  разбира се, вкусни гозби.

В петък /16.10.2015г./ ръководството на гимназията покани бивши и настоящи ученици и учители, представители на бизнес средите, жители и гости на града на Велинградски есенни празници. Събитието се състоя на площад „Николай Гяуров“ от 13:15 часа, като освен атрактивна програма, организаторите предложиха  и традиционни за района хлебни изделия, картофени и други пъстри ястия. Инициатор и организатор на такъв вид събития е както обикновено помощник директорът  по производствената дейност на ПГИТ „Алеко Константинов“  г-жа Тодорка Ланджова, която е номинирана за пазител на традициите в едноименния конкурс.

От името на професионалната гимназия тя изказа благодарности на  спонсорите на тази инициатива. С тяхно съдействие бяха изготвени книжки с подбрани кулинарни рецепти, които се превърнаха в традиция за училището при подобни изяви и които се радват на голям интерес от страна на обществото. Основната им цел е да съхранят кулинарното изкуство на региона, затова и името им е „Велинградски есенни празници“. Там могат да се открият рецептите на кулинарните изкушения, които учители и ученици от ПГИТ „Алеко Константинов“ приготвиха и на които всички присъстващи с удоволствие се насладиха след края на празничната програма.

Мажоретният състав, емблемата на Велинград, откри с атрактивен танц празника, като така допринесоха за приповдигнатото настроение у присъстващите. Ученици от ПГИТ „Алеко Константинов“ и СОУ Св. Св. „Кирил и Методий“, както и деца от ЦДГ „Еделвайс“ бяха подготвили цветна и забавна програма, изпълнена с много песни и танци. Г-жа Нели Стефанова, директор на Дирекция „Образование и култура“ към Община Велинград, връчи на директора на училището г-н Александър Табаков поздравителен адрес от името на Община Велинград, като пожела Велинградските есенни празници да се превърнат в традиция, за да се съхрани любовта към родното. Семейство Казалиеви,  ръководители детско-юношеска вокално-инструментална школа  „Звънче“, за пореден път доказаха, че техните възпитаници неслучайно са отличени на национални и международни състезания. Допълнителен колорит бе внесен и от клуб по спортни танци „Импулс“, чиито танцьори излязоха от обичайния латино ритъм и танцуваха под звуците на „Хубава си, моя горо“.

В унисон със жизнерадостния български дух  ансамбъл „Чепинче“ създаде предпоставки, присъстващите да се хванат на хоро.

Накрая всички имаха възможност да опитат и вкусотиите, които отразяват културата и кулинарните традиции на Велинград и региона.

Коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени