Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Потомци на Орфей с награди от Венеция

22 септември 2014, Понеделник | 19:59 | култура

Таланти от Велинград с награди от Венеция

Завоюваха ги невероятните велинградски деца – Мариам Маврова, Сонай Юсеин и Иванка Алексиева от VII-то издание на международния фестивал на изкуствата „Орфей в Италия”от 08.09 до 14.09.2014г.Той бе организиран от Арт-център „Кърнолски”, под патронажа на Вицепрезидента на Република България-г-жа Маргарита Попова, със съдействието на  Асоциация И.Т.А.К.А и кметството на Лидо ди Йезоло. С виталните си песни нашите представители премериха сили с над 300 деца от 13 страни и седемчленно, международно жури от Дания, Русия, Германия, Латвия, Полша, България, Италия.

Равносметката от участията е забележителна: Нашата „голяма надежда”- Мариам Маврова спечели първо място в своята възрастова група, където друго златно отличие не бе присъдено. Престоят и участието на велинградската „Пепеляшка” бе награден фонд от арт центъра за завоюваното й  призово място на национален конкурс „Път към славата”. Сонай Юсеин – възпитаник на ВГ „Караоке”- с ръководител Юлиана Ковачева се пребори сред ожесточена конкуренция за първото място и се превърна в „любимец на публиката” с въздействащите си изпълнения. Иванка Алексиева – от ДЮВИШ „Звънче” – с ръководители сем. Казалиеви извоюва бронзово отличие в най-оспорваната група. Тя бе забелязана от журито, като момичето с прелестния алтов глас. Към наградите си велинградските деца  получиха  покани  за конкурса „Орфей в Испания”

Лично  Вицепрезидентът на РБългария – Маргарита Попова откри фестивала, като акцентира вниманието към най-ценното – мира: „за да няма бедни и страдащи деца по света”. Сред почетните гости бяха и посланикът на България в Италия- Марин Райков, посланикът на България във Ватикана – проф. Кирил Топалов, съветникът по туризма към община Йезоло – г-жа Даниела Донадело и почетният консул на България за област Венето – г-н Джорджо де Фавери.Фестивалът бе официално благословен и от Монсеньор Джузепе Камилото, който отвори вратите на един от най-значимите архитектурни и религиозни паметници  в света – базиликата „Сан Марко“ – „сърцето на Венеция“  за участниците във Фестивала и почетните гости, запознавайки ги с интересни факти от историята.  Организаторите дадоха шанс на всички деца да дефилират на внушителен парад, да посетят с корабче един от най-уникалните градове на света – Венеция. Велинградската група успя да посети града на Ромео и Жулиета – Верона и шедьовъра „Арена ди Верона”, с пожелание някой ден да пеят на този забележителен римски амфитеатър.

За мен като водач на групата остава  гордостта от постиженията, емоциите от атмосферата и грамота, връчена  от Вицепрезидента – г-жа Маргарита Попова на името на Общински детски комплекс – Велинград. А децата получиха допълнителен бонус – истински нови приятели, взаимна подкрепа, преливаща до щастие и многобройна публика на Пиаца „Аурора“ в Лидо ди Йезоло..

Отправям своите най-искрени благодарности към Община Велинград в лицето на г-н Иван Лебанов, за да се превърне в реалност този проект. Благодарности и към сем. Маврови, които ни помагаха и обгрижваха по време на престоя.

                   Мариана Зинкова – Директор на ОДК-Велинград

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени