Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Чешка Коледа

11 декември 2013, Сряда | 19:42 | култура

Изложба в Исторически музей Велинград

Изложба

От 11-ти декември 2013г. до 6-ти януари 2014г. в Исторически музей можете да разгледате една изключително интересна изложба „Чешка Коледа“, представена от Исторически музей Велинград и Пловдивски клон на Чехословашки клуб  „Т.Г.Масарик“ в България. На откриването на изложбата днес, специални гости бяха заместник-посланика На Република Чехия у нас Томаш Хробак и Ярослава Минчева- председател на Сдружението „Чехи, Словаци и приятели“ – Пловдив.

С тази изложба искаме да ви доближим до нашите Коледни обичаи и традиции...Коледа е най-големият празник за нас...Коледа за нас е период на подаряване...“,  каза г-жа Минчева, която разказа интересни подробности за подготовката и честването на празника.

Изложба Чешка Коледа

Изложбата представя чешките коледни обичаи- времето на подготовката за празника, традиционните ритуали за отбелязването му, неговото развитие и промени във времето. Пъстрото многообразие от чешки коледни и новогодишни картички, традиционните украси от слама и хартия за дома и коледната елха, ритуалните чешки коледни предмети, разнообразните коледни печива, адвентният венец от борови клонки, връчокът с гевреци и др. създават усещането, че Чешката Коледа е пристигнала в музея.

По традиция в изложбата има участие и нашия музей. Специално място е отделено  за дарението, което сем. Борис и Бохумира Гаджанови е направило на Исторически музей Велинград- чешки играчки от 1910год.

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени