Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Трендафил Величков за реформата във ВиК сектора

27 февруари 2016, Събота | 18:56 | прессъобщение

Трендафил Величков: Действията на общинските съвети спират реформата във ВиК сектора в областта и усвояването на средства по ОП „Околна среда”

Това заяви областният управител на Пазарджик Трендафил Величков след  първоначалния отказ на общинските съвети в Батак, Белово, Брацигово, Пещера и Ракитово да се присъединят към ВиК Асоциацията, в която членуват общините Пазарджик, Септември и Лесичово.

„Ако деветте общински ВиК дружества в област Пазарджик не се консолидират, се губи възможността за европейско финансиране и подкрепа от държавния бюджет. Нека тези общински съветници обяснят на жителите на съответната община защо отказват европейско финансиране и практически удвояват риска от нарастване на цените на ВиК услугата за населението от област Пазарджик.” -

каза Трендафил Величков и призова общинските съвети да преразгледат решенията си, а общините Велинград, Стрелча, Панагюрище и Сърница, които все още не са гласували присъединяването към ВиК асоциацията, да изразят принципната си подкрепа на следващи заседания.

„Обединението във ВиК сектора е условие от ЕС и правителството, тезиq които не са част от реформата и консолидацията няма да може да получават подкрепа. Продължаваме преговорите и усилията, за да може да постигнем съгласие в тези общини", каза министър Лиляна Павлова при подписването на Договора за безвъзмездна финансова помощ по проект „Подпомагане регионалното инвестиционно планиране на отрасъл ВиК” и  даде пример с област Пазарджик, където има 9 общински ВиК дружества, които оперират и не искат да се консолидират, а да работят самостоятелно. Това означава, че те няма да получават средства за инвестиции на водната инфраструктура. Новото в този програмен период е, че бенефициенти няма да бъдат общините по ОП „Околна среда”, а операторите, които ще носят отговорност за реализация на проектите.

На 29-ти февруари 2016, от 11,00 часа, в Областна администрация е насрочено заседание на “ВиК Асоциация” на Област Пазарджик. На него, освен общините – членове, са поканени и кметовете на нечленуващите в асоциацията общини от областта. На заседанието ще бъдат обсъдени по нататъшните координирани действия за провеждане на държавната политика, изпълнение на националната стратегия и управлението на рисковете в сектор ВиК.

Коментари

Ха сега познайте кой ще е бенефициента и каква ще е цената на водата за малките общински дружества?Нека да ви улесня - Пари ще се дават там, където има най-голям обществен интерес, т.е. там където има най-много жители. А следващата стъпка е "водни" ЕРП и чуждестранни концесии, защото парите трябва да се избиват. Нали така?

#4 rodopibg в Понеделник, 29 февруари 2016 00:31

Днес Умер Амзов смени една пионка с друга. И за делегати за тяхната областна избраха- Сульо, Пульо, Муркьо, Гайдата, Оджата от Юндола. Сичките Солташаци на Хамзата!!!

#3 Асанът в Събота, 27 февруари 2016 21:02

Не!!!

#2 Велинград в Събота, 27 февруари 2016 19:48

А нека Трендафил да обясни, как цената на водата ще скочи от 60 ст. на 1,60лв.!!!! :?

#1 Общински съветник-1 в Събота, 27 февруари 2016 19:33

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени