Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Туристически пътеки

16 март 2011, Сряда | 14:59 | прессъобщение

Община Велинград подпомага обoзначаването на туристическите пътеки за новия туристичеки сезон

Във връзка с реализацията на Програмата за развитие на туризма  и утвърждаването на Велинградски туристически район като целогодишна туристическа дестинация Община Велинград разкри 9 работни места запланински водачи / 5 р.м. за гр. Велинград и 4 р.м. за гр. Сърница. Преди да бъдат назначени на работа, лицата преминават обучение за придобиването на професионална квалификация.

Финансирането на обучението се извършва по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" - проект "Нов избор - развитие и реализация".Паралелно с обучението и назначаването на работа на планинските водачи Консултативният съвет по туризъм към Община Велинград одобри систематизирана информация относно туристическите пътеки в Община Велинград и актуализиране на 16 туристически маршрути, които могат да бъдат разгледани на сайта на Община Велинград секция „Туризъм”. Очаква се до края на месец март да бъде завършено маркирането на туристическите маршрути в Община Велинград.

По собствена инициатива накурсистите и с помощта на Сдружение „Байкария“ ще бъде извършено маркирането на туристическите маршрути като Община Велинград ще осигури част от материалите, необходими за маркирането на туристическите пътеки.Част от маркировката вече съществува и само ще бъде обновена, а където е необходимо ще бъде направена нова. Целта на инициативата е туристическите маршрути да бъдат приведени в приличен вид за откриването на новия туристически сезон. Зада бъде осъществен този замисъл обаче е необходимо и поставянето и на пътепоказатели табели, информационни табла на туристическите обекти като например „Славееви скали“, вр. „Острец“, „Вазова поляна“, „Калето“, „Бялата скала“, „Гардот“, за да бъде описано значението на всеки от тях. Затова е необходима финансовата подкрепа и от страна на местния бизнес за изработването на табелите и информационните табла, с които да се постигне крайната цел, а именно завършен вид на туристическите маршрути.

Маршрутите, по които се работи в община  Велинград са следните:

1. Велинград-“Стража”-“Калето”-гара “Костандово”

2. Велинград-Каменица-“Градот”-“Извор”-“Драгиче”-“Стария чарк “– Велинград

3. Велинград-“Стария чарк”-“Печенег”-“Кладова”-“Бялата скала”-“Самоводица”-“Стария Чарк”-Велинград

4. Велинград – “Славееви скали”-“Локвата”-Юндола

5. Велинград-връх “Острец”-Света Петка-Юндола

6. Велинград–“Просце”–“Брези”–“Блатца”-Ракитово

7. Велинград-“Чадъра“-връх „Голяма Сюткя“

 

По инициатива на курсистите и с подкрепата на управителя на ОП „ИЦМСБ“ Даниела Салкина и сдружение„Байкария”ще бъде изграден заслон при параклиса „Св. Никола“ („Никульова черква“).

В околностите на гр. Сърница ще бъде направена съвсем нова маркировка на следните туристическите маршрути:

1. Сърница–„Стамболова ливада“-яз. „Голям Беглик“

2. Сърница-м. „Калафат“-м.“Лонгурлии“-яз. „Широка поляна“

3. Сърница-Крушата-вр.“Гарван“- м.Лонгурлии

4. Крушата-Римски път –„Ледената дупка“

5. Сърница-Стената-Манастира-Мандрата

6. Сърница-Орлино-„Чаерджик“

Коментари

Аз сам планински водач и ще те орентирам по патеките самоче дай контакт

#3 атанас в Петък, 05 август 2011 22:46

az pochivam sega vav Velingrad i iskam da hodia po planinata vmesto spa proceduri. problema e obache che nikade ne moga da nameria v neta karta na turisticheskite marshruti za da moga sama da se orientiram N

#2 pepina в Неделя, 12 юни 2011 17:14

Всичко това звучи прекрасно, но аз за толкова години по горите съм срещал само изкукали старчета като мен и бракониери... почиващите предпочитат спа процедурите, басейните, джакузитата и баровете по хотелите, много им пука дали ще има или не маркировка - така или иначе никъде не им се ходи :-) Пък велинградчани, които ходят, си знаят пътеките...;-)

#1 megalamer в Петък, 18 март 2011 19:19

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени