Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Ученици с хуманна мисия в Италия

26 май 2017, Петък | 12:16 | прессъобщение

Ученици от СУ „Св.св. Кирил и Методий” с хуманна мисия в Италия

Една от най-наболелите и горещи теми през последните месеци е темата за бежанците. Наричани са „терористи”, „напаст”, „агресори”. Говорейки за тях, без да се замисляме, боравим неусетно с езика на омразата. Някак забравяме, че и те са живи хора, които се борят за свободен и достоен живот. Но най-вече се борят за тях – за своите деца, за тези най-уязвими и невинни същества, които се нуждаят от протегната ръка.

Затова и ученици, и учители от СУ „Св.св. Кирил и Методий”, се впуснахме пламенно в поредния спечелен от г-жа Рила Попова проект по програма „Еразъм+”, озаглавен  „Open your arms for who need them”/ „Отвори ръцете си за тези, които имат нужда от тях”/, в чийто център е поставена съдбата на детето бежанец.

Имайки предвид, че живеем в град, в който този проблем не е актуален поради липсата на бежанци, съзнаваме, че сме ограничени откъм механизми за оказване на помощ на тези малки жертви на обстоятелствата. Затова единственото, което можем да направим, е да разкажем за тях.

Това беше и целта на третата мобилност по проекта. Наши домакини бяха партньорите ни от Италия. Прекарахме една незабравима седмица в гр.Ортона, където съвместно с другите участници /италианци, турци и румънци/ дадохме своя принос за разгласяване на този проблем. Учениците представиха свои презентации по въпроси, свързани с миграцията, за причините за нея, за бежанците и, разбира се, за тъжните личица на техните деца.

Мисията за даване на гласност на този проблем можем да отчетем като успешна, тъй като имахме възможност да я популяризираме и в Рим. Там учениците раздаваха листовки с лозунги и рисунки, пресъздаващи тъжната и несправедлива истина за съдбата на бежанците. Тези диплянки бяха собственоръчно изработени от деца от съответните училища, участници в проекта.

Наред с работата изживяхме и много весели и запомнящи се моменти.

За това какво „Еразъм+” дава на учениците, говорят думите на децата, преживели вълнуващото приключение.

Василена Белева: „С вълнение и малко тъга искам да ви разкажа за моето невероятно изживяване. Искам само за един миг с думите си да ви потопя в едно вълнуващо пътуване, наситено с много сбъднати мечти, нови приятелства, широки усмивки и погледи, събрали в себе си безброй красоти.

В периода 07.05. – 13.05.2017г имах късмета да отпътувам към слънчева и красива Италия, придружена от прекрасните ми учителки и малка част от моите съученици. Тръгнахме с малко плахи сърчица, отправили се към безкрайния хоризонт, търсещи трайни приятелства и нови върхове за покоряване. Освен че бяхме посрещнати подобаващо от домакините, успяхме с нашата любознателност и артистизъм да им подарим незабравими емоции, като им изтанцувахме традиционен италиански танц. Така със сигурност успяхме да докоснем сърцата им. Представихме своите презентациите по проекта. Успяхме да създадем трайни приятелства и да упражним уменията си по английски език с нашите приятели от Румъния, Турция и Италия.

Тези положителни емоции ще останат завинаги в сърцето ми.

Всичко това не е приказка! Случи се на нас – учениците от СУ “Св.св. Кирил и Методий“, взели участие в проекта по програма „Еразъм+”.

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени