Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Да бъдеш най-добър сред най-добрите

24 април 2013, Сряда | 19:16 | общество

Успехи за ученици от СОУ

СОУ ” Васил Левски”отпразнува своята 90-годишнина миналата година. Заедно с този голям празник в историята на училището, 20- годишен юбилей отбеляза и английската езикова паралелка. Като естествено признание за дългогодишния труд и истинско професионално дръзновение на преподавателите по английски език Иванка Пукнева и Мария Кутрянска, на 21.04.2013г. те и учениците от училището  спечелиха най-престижните награди на Националния фестивал за авторска драматургия и театър на английски език, проведен в столицата:

 1. За най-ефектна употреба на английския език

 2. За най-добро и разнообразно изпълнение

 3. Награда за разнообразие на междукултурните диалози

В националния фестивал участие взеха участие училища от различни градове на България, като представители от град София бяха I-ва английска гимназия и Американския колеж.

Представлението на СОУ “Васил Левски“ е майсторски преплетена нишка, която тръгва от съвременното училище като ни  показва децата/Акима Фургьова, Лазар Лазаров, Радослава Райчева, Петър Илинов, Иван Узунов, Васил Каръков и Димитър Дулев/ в едно междучасие да разговарят за изучаването на английския език в училище. Неусетно всичко се превръща в игра и ...представете си стихотворението на Робърт Бърнс като рап песен – непринудено и свежо като младост.

Нишката продължава и преплита класиката с творческите търсения на младите поети в училището Илко Гайдев и Лъчезар Гаджев. Драматичните и красиви стихове спират дъха на публиката – тишина в залата, погледите са приковани в актьорите. Изпълненията на китара на Светослав Кепчелев и  песните на Христина Влахова създава игрива и непринудена атмосфера и бяха поредното доказателство за таланта на нашите ученици.Търсенията продължават и една интересна лекция на Джордж Бърнард Шоу, с леко хумористичен подтекст, ни учи как да използваме наученото по английски, когато пътуваме.

И като стана дума за изучаване на английски и Шоу съвсем логично е да стигнем до пиесата му  „Пигмалион”.  Вече виждам усмивките на лицата ви – спомнихте си за усилията на професор Хигинс да научи Илайза да говори правилно. Това е кулминацията на представлението. Професорът/ Кирил Кючуков/ и Илайза/ Антония Боянова/ представят най- забавната част от пиесата – уроците по правилно произношение и невероятните трудности, които среща Илайза при усвояването на литературния английски.

Постановката завършва със сцена от приема у г-жа Хигинс,/ в която участват  Александра Салкина, Медие Ходжа и Даниела Бъндева/,  един друг комичен момент, в който Илайза е представена на висшето общество. Актьорското майсторство на учениците и тяхното умение да боравят с чуждия език, както на разговорно ниво, така и в тънкостите на лондонския диалект кокни, беше високо оценено от журито в лицето на  Представителя на Британския съвет за България, г-жа Ирина Васева – старши експерт по английски език в МОМН и учители по английски език и ни беше присъдена наградата за най-ефектна употреба на английския език.

Оценката е висока и тя е съизмерима само с труда и таланта на учениците и учителите от СОУ ”Васил Левски” гр. Велинград.

                                                                         

Цветина Райчева

Коментари

Гледам листите за депутати...Май са прецакали яко Амза и Джамбаза!!! :y Някой знае ли нещо??? Джамбаз 9-ти, Амза-никкакъв...Или са им били шута???

#3 ???????? в Петък, 26 април 2013 12:16

:y :y :y bravo

#2 в Четвъртък, 25 април 2013 10:15

:y :y :y

#1 в Сряда, 24 април 2013 20:15

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени