Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Велийца- 104 години от началото на Балканската война

06 октомври 2016, Четвъртък | 08:12 | прессъобщение

Велийца- 104 години от началото на Балканската война

На връх Велийца с поклонение, бе отбелязана 104 –тата годишнина от началото на Балканската война. Панахида в памет на загиналите отслужи отец Данаил Голомехов от гр. Якоруда. Кметът на община Велинград д-р Костадин Коев, зам.-кметът Сергей Кичиков, офицерите и сержантите от запаса и граждани поднесоха цветя и венци на паметника на войните, останали завинаги на върха след битката на 5 октомври 1912 г. 

Атрактивна възстановка на първия залп от сражението беше представена от участниците в клоновете на Национално дружество „Традиция“ – „Родопчани“ –Велинград, „Поп Груйо Баски“-с. Баня община Панагюрище, „27-ми Чепински полк“ гр. Панагюрище .

Кметът на община Велинград д-р Костадин Коев в своето слово заяви „Ние,потомците, трябва да помним и всяка година да бъдем тук, за да отдаваме своята почит към силата и несломимия дух на  българския войник. Трябва да съхраним спомена за героичното минало и да работим за бъдещото на нашата родина“.

По време на събитието стана ясно, че в района на връх Велийца ще бъде издигнат кръст, дарен от отец Данаил.

Панахидата и поклоннието бяха организирани от Управителния съвет на Областната организация на Съюза на офицрите и сержантите от запаса и резерва гр. Пазарджик с председател подполковник. Р. Христо Христосков, съвместно и с подкрепата на община Велинград, Общинска организация на СОСЗР гр.Велинград, „Ротари клуб“ гр. Велинград , Централен съвет на СОСЗР гр.София, Областна администрация-Пазарджик,  регионален исторически музей гр. Пазарджик, Общобългарска фондация „Св. Георги Победоносец“ гр. Якоруда и сдружение „Български юнак“.

Коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени