Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Христос Воскресе!

05 май 2013, Неделя | 14:40 | празник

Великден е!

Великден

Великден е най-светлият християнски празник! Празнува се денят, в който Христос възкръсва от мъртвите, след като е бил разпънат на кръст и погребан. По традиция, точно в полунощ, преди Великден, духовниците поздравяват християните с „Христос Воскресе !“. Рано сутринта, на Великден, който винаги се пада в неделя, се отслужва тържествена литургия. Запалената свещ се отнася вкъщи , за да се внесе в дома частица от светлината на Възкресението. За светлия празник са характерни типичните негови символи - боядисаните яйца - символ на христовата кръв и козунакът -символ на Агнеца Божий. На великденската трапеза се слага и печено агне, като с него се ознаменува краят на дългия пост.

Седмицата след Великден се нарича Светла седмица заради светлината, която Христос внася във всичко и във всеки.

Честит празник на всички!

Коментари

A kakvo znachenie ima tova?

#2 в Неделя, 05 май 2013 16:08

В Русия и Сърбия едва ли ще пуснат жените с такова облекло!!!??? :o

#1 ORTODOX в Неделя, 05 май 2013 15:51

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:

Седем разказа за вярата
06 април 2019 | 08:22
Проект World of emotions
09 април 2019 | 14:41
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени