Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Защо е нужен банков заем на Общината

16 септември 2010, Четвъртък | 14:43 | прессъобщение

Интервю с кмета на общината Иван Лебанов

В последните месеци една от най-разискваните теми в Община Велинград беше въпросът дали Общината да вземе банков заем. В многобройните дискусии в Общински съвет - Велинград бяха изказани различни мнения, за много от Общинските съветници и граждани на Общината взимането на заем ще доведе със себе си много негативни последствия за цялата Община. Кметът Лебанов от друга страна смята, че е наложително Общината да използва такъв заем. В интервю, разпространено от пресцентъра на Общината, той изясни позицията си по въпроса. По-долу прочетете цялото интервю:

Г-н Лебанов, каква е равносметката от 3 изминали години, откакто сте кмет на Община Велинград?

- За тези 3 години е направено немалко и категорично мога да твърдя, че за разлика от преди, когато за 8 години се асфалтираха едва 5 улици, сега  за този период, откакто съм кмет на общината, са благоустроени и асфалтирани 60 км от уличната мрежа, която е с обща дължина 200 км. Естествено , съзнавам, че има още много какво да се постигне. Градската улична мрежа е в окаяно състояние. Улици като „Комсомолска“, „Драва“, „Сюткя“, „Скриеница“ и др. са  в много тежко състояние – дупките по тях са с размери на кратери и съгражданите ни с право се ядосват, но няма как да се асфалтират наведнъж. Освен това понякога сме принудени да вършим двойна работа-асфалтираме някоя улица, после някъде се спука водопровода, наложи се да бъде подменен и асфалтовата настилка се разкопава отново. Това ощетява Общината допълнително, затова е необходимо да бъде подменена цялата водопреносна мрежа, която е остаряла и амортизирана. В условията на криза обаче и след орязването на държавната субсидия Община Велинград не може със собствени средства да извърши ремонтите, затова трябва да се изтегли банков заем, подобно на други общини в страната. Само кредитът може да реши отлаганите с години проблеми във Велинград и селата.

Ако бъде изтеглен този заем за какво ще се използва ?

- На първо място за подобряване на водоснабдяването в града и селата- в Медени поляни, Горелци, Кръстава, Враненци, Горно Дъбево, Бирково, където водопреносната мрежа е в трагично състояние. Парите от заема ще се използват по предназначение-за благоустрояване, за проектиране и за съфинансиране по проекти, което е задължително. Нека нашите съграждани да знаят, че общината, печелейки проекти, за да ги реализира, трябва да участва със съфинансиране от 15 %. Ще дам един пример-с  проекта за реновация на сградата на Домашния социален патронаж, който е на стойност 200 000 лв. Макар че сме в криза Общината намери необходимите 40 000 лв. за съфинансиране. Правилата на европейското финансиране са такива-за да печелиш проекти, трябва да дадеш и собствен принос на съфинансиране-иначе няма защо да се радваме, че сме спечелили, след като в бюджета си нямаме достатъчно пари за нашия дял. Затова е толкова важен и необходим банковият заем - този свеж капитал да ни даде глътка въздух, за да можем да изпълним поетите пред велинградчани и хората от населените места ангажименти. Това е пътят - без кредит сме с вързани ръце и да подменим и уличното осветление, за което ще бъде обявена и обществена поръчка. В момента участваме в различни проекти  за подмяна на водопроводната и канализационна мрежа на стойност около 50 милиона лева, но чакаме те да бъдат одобрени. Освен това Велинград няма да е първата, нито последната община, която ще разчита на заем. Виждате, че в Пазарджик изтеглиха 25 млн.лв. за благоустрояване и ремонти на инфраструктурата, във Видин с единодушно  решение гласуваха нови 9 000 000лв. кредит на 29 август, в Пещера-също ще теглят 2 млн.лв., община Добрич, Пловдив-  30 000000 лв.  Много колеги прибягват до банков кредит, за да отговарят на потребностите на хората.  Непрекъснато обменяме опит с общини от страната-как реализират приоритетите в програмите си. Затова е повече от ясно, че разумът трябва да надделее, а не емоцията и притеснението, че ще се тегли заем. Иначе ще тъпчем на едно място.

Какви други трудности срещате при реализирането на проектите ?
 
- Непрестанно текат жалби по тях – некласирани фирми се оплакват в Комисията за защита на конкуренцията или обжалват чак до Върховния административен съд, което губи време. И въпреки това ние успяваме да ги осъществим. В момента проекти на стойност 10 млн.лв. се изпълняват в общината – този за озеленяването на парковете, свлачищата и за ремонта на сградата на Домашния социалния патронаж, където чакат нови 50 молби на възрастни хора да получават топла храна освен досегашните 170. Там ще се разшири кухненският блок, ще се санира сградата, ще се подмени дограмата и ще се ремонтира покрива, така че условията да се подобрят.


Каква е визията на общината за бъдещата съдба на емблемата на Велинград- парк-езерото”Клептуза”, върнато през април 2008 г. от държавата на общината ?

- Връщането на Клептуза на велинградчани е възтържествуването на една справедливост, но за да се стигне дотук водих  многократни разговори с тогавашния областен управител Ангел Чолаков и Клептуза бе деактувана от държавна в общинска собственост по моя инициатива. Наша отговорност, на велинградчани, е да мислим оттук нататък как да постъпим с парка и езерото. Вариантите са три-или да остане общински, но в  условията на криза ние нямаме средства да го реновираме. Вторият вариант е да се отдаде под формата на публично-частно партньорство. Досегашният  опит на общината обаче в публично-частните партньорства е трагичен. Така бяха откраднати културният дом, закритият плувен басейн, стадиона. Третият вариант  е да се продаде на сериозен частен инвеститор, но при условие, че ще се защити местния частен бизнес на ”Клептуза”. Трябва да помагаме на велинградските предприемачи и аз никога няма да се отрека да изпълнявам тази си политика. Затова разчитаме на велинградчани, на тяхното мнение и ще организираме обществено обсъждане за съдбата на „Клептуза” в средата на октомври.


Преди дни РИОСВ глоби общината за нерегламентираните сметища ?

- По този повод искам да се обърна към съгражданите си - нека обичаме града си, който от 2-3 години стана по-чист и приветлив за живеене. Признават го  всички и  гостите на Велинград. Но за да постигнем тази чистота, общината дава десетки хиляди левове за почистването на нерегламентирани сметища, които се оформят постоянно в различни краища на града и населените места. Вместо тези пари да отидат за асфалтиране, за благоустрояване, ние плащаме с тях глоби за натрупаните боклуци. Погледнете състоянието на 4-ти километър, в началото на града, речните корите. Призовавам велинградчани да бъдат критични не само към местната власт, но и към себе си. Нека както поддържаме чистотата в дома си или в двора, така да бъде и навън, за да не даваме грешни пари за екологични санкции.  Тук е и момента  да благодаря, на фирма „Еко-Титан, че извършва не само дейностите по сметопочистване, но и такива, които са извън нейните задължения, при това напълно безплатно.


Г-н Лебанов, по някои обществени въпроси като че ли не срещате разбиране ?

- Три години от пишман-депутати и пишман-местни политици Велинград трудно  върви в правилната посока. За съжаление, сред тях има и представители на гражданското общество. Не се ли умориха вече да пускат жалби срещу мен? Защото голяма част от времето ми минава по съдебните зали. Вместо да работят за подобряването на живота на велинградчани, те се занимават с жалби против кмета. За избори ли се готвят?!  Най-голямата глупост, която чух преди дни във Велинград е, че съм откраднал паважа от Търговската улица и съм го продал в Гърция. Искам да пратя тези, които пускат „кьорфишеците“, да отидат в Драгиново, за да видят как с паветата се правят две улици, отнесени от пороите.  В момента разработваме проекти за разширяване на пешеходните зони, както във Велинград, така и в гр. Сърница. Вместо да се хванем ръка за ръка-да работим заедно-напр. да обединим усилия за връщането на минералната вода на общината- събрани са 4 000 гласа, за да може община Велинград да печели от това природно богатство, ние гледаме в различни посоки и си ”спретваме” тенденциозни проверки. А нашите съграждани искат действия и да им се защитят интересите. Трябва да се мисли и за околовръстния път, който е в окаяно състояние. За да се изнесе трафика на транспорта от центъра в периферията на града.


Някои наши съграждани Ви упрекват, че сте нерешителен ?

-    Всеки, който ме познава, знае колко съм последователен, принципен и решителен. Показал съм го в последните 3 години и  не само в последните. Никога няма да позволя , докато съм кмет, Велинград да се управлява от хора с прякори, като багери, булдозери, хладилници, декари и паши. Не съм престанал да се боря и ще се боря, и като кмет, и като гражданин, затова искам чрез Вашата медия да благодаря на Велинградчани за подкрепата, която чувствам вече трета година и да ги уверя, че заедно, с общи усилия ще преобразим нашия Велинград в приятен и удобен за живеене, в Европейски и проспериращ.
 

Коментари

hei,DEBIL!pak li te boli za ob6testvenite pora4ki-vajnoto e 4e gi ima-ama ne za teb,glupak-debilski,nekadarnik takav-nabeden biznesmene!!!!

#8 poznai koi e? в Петък, 24 септември 2010 10:18

O, nerazumnii! za6to niama sabiraemost na mestnite danaci? za6to grada e tolkova zalak i bezraboten ? za6to samo edni i sa6ti pe4eliat pory4ki?

#7 devil в Понеделник, 20 септември 2010 23:31

:y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y

#6 в Събота, 18 септември 2010 17:23

bravo kmete prodaljavai vse taka 4estnite grajdani te podkrepqt uspeh :y :y a tezi koito ne mislqt za grada neka prodaljavat da se :? :?

#5 pitanka в Събота, 18 септември 2010 15:45

za6to?kakvo e napravila?ne znam kak se kazva i kolko e goliama?

#4 в Петък, 17 септември 2010 21:56

Kak se kazva dyshterqtq na sobstvenika na komplex Amos ?

#3 q в Петък, 17 септември 2010 14:18

Компания пасминааааааа,хайде коментирайте,но обективно!Четете внимателно,за да няма пак кой къде е?!Кой какво върши?Какво ще се прави?Кой ще прави?И неизменния ваш въпрос-кой какво ще вземе?Защото това най-много ви интересува!Да си чешете само езиците-няма смисъл-тука са поместени всичките отговори,които ви дразнят!ХА СЕГА КАКТО КАЗВАТЕ-НАЗДРАВЕ!ДА ВИ Е СЛАДКО!!!!!!!!!

#2 SPIRO в Четвъртък, 16 септември 2010 23:25

:) :) :D :_ :- :n :y :? :O :O

#1 в Четвъртък, 16 септември 2010 23:07

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени