Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Велинград отпразнува Йордановден

06 януари 2014, Понеделник | 16:37 | празник

Общинското ръководство уважи големия християнски празник Богоявление

Йордановден

Днес празнуваме  един от най-големите християнски празници - Йордановден (Богоявление). На този ден Йоан Кръстител покръства Исус Христос във водите на река Йордан. Според библейския разказ Йоан Кръстител потопявал до шията всеки човек, когото кръщавал и го държал така, докато не изповядал всичките си грехове. Когато видял Исус обаче, той веднага се поклонил и казал, че Исус трябва да се кръсти при него. Но Исус влязъл във водите на река Йордан и тогава се отворили небесата, отгоре блеснала светлина, подобно на мълния и Духът Божий във вид на гълъб слязъл върху кръщаващия се Господ. Чул се глас, който казал: "Този е Моят възлюбен Син, в когото е Моето благоволение".За здраве  днес, 2 хилядолетия по-късно, всички участват в освещаването на водата след празнична църковна служба, а свещеникът хвърля Светия кръст във водата.

Джальов

По традиция във Велинградско познаваме обичая, като най-посещаваното място на празника остава езерото Клептуза. На тазгодишното празнично освещаване кмета на Община Велинград Иван Лебанов също целуна кръста на карстовия извор. Смелчагата успял да извади разпятието от ледените води на Клептуза  бе 22-годишният Димитър Джальов. По традиция той бе дарен от гражданите, а поверието гласи, че ще е здрав и успешен през цялата година.

Милчев

Зам. кмета на община Велинград Янчев  присъства на празничното освещаване в кв. Каменица на плаж „Терма“, където кръстът бе изваден от Цветомир  Милчев на 16 години.. Големият християнски празник Йордановден по традиция бе отбелязан и  в квартал Лъджене, на централен басейн, където бяха дамите зам.кметове в екипа Даниела Салкина и Атанска Хрисчева. Там първенецът с кръст в ръка бе плувецът Димитър Пицев на 20 години.

Коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени