Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Велинград отпразнува Тодоровден

17 март 2019, Неделя | 20:57 | прессъобщение

Велинград отпразнува Тодоровден

На 16 март с конно шествие от пл. „Възраждане“ до поляните под параклиса „Свети Георги“ в м. Гергевана, бе даден старта на празника „Тодоровден“ във Велинград.

 

Празничен водосвет за здраве, късмет и берекет бе отслужен от отец Антон. Пресъздаден бе и ритуал по захранване на конете с участието на ПДЮАНПТ „Здравче–Венче“ и група за стари градски песни „Вела“ при НЧ ,,Васил Левски 1904”. 

Според традицията конете със своите ездачи, младите снахи и свекървите се подреждат, като снахите са обърнати към изгрева и се покланят по три пъти на своите свекърви , за да им покажат, че могат да жънат ниско жито, пшеница и овес. Закичват се ездачите със здравец, а конете се захранят ритуално със захар, за да е добра и здрава годината, с царевица, пшеница и орехи, за да бъде богата реколтата и със сол за захранка. 

В празничната програма участие с „Фолклорна плетница“ взеха ПДЮАНПТ „Здравче-Венче“ . 

Ансамбъл за автентичен фолклор “Драгиново“ при НЧ“Методий Драгинов-1936“ със своите изпълнения и пъстри носии, обагриха и огласиха поляните на м. „Гергевана“.

За доброто настроение на присъстващите се погрижиха оркестър „Якоруда“.

След тържественото откриване на празника от кмета на община Велинград д-р Коев, бе дадено начало и на състезанията. 

Участници премериха сили в надбягването с коне, така наречените кушии и надтегляне с тежковозни породи.

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени