Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Водната стратегия в действие

11 август 2016, Четвъртък | 18:54 | прессъобщение

Водната стратегия в действие

Липсата на водоподаване и честите аварии  на остарялата ВиК мрежа бяха причината преди малко повече от месец кметът на Община Велинград д-р Костадин Коев и управителят на ВКТВ Велинград г-н Йордан Нанов да изготвят стратегия , базирана в основата си на собствено финансиране за разрешаването на проблемите, трупани повече от 20 години за подобряване на водоснабдяването в града. Въпреки  сложната ситуация и липсата на финансови ресурси Община Велинград и ръководството на ВКТВ Велинград полагат максимални усилия за справяне с проблемите и нормализиране на водоподаването. Изработването и реализацията на водната стратегия ще даде спокойствие, както на гражданите на общината, така и предвидимост за бъдещи инвестиции в града. Разработената стратегия за справянето с тежкия воден проблем беше изградена от 11 точки. До момента са извършени следните дейности:

За ремонта на водохващане „Водев чарк”, се чака одобрение на искането за финансиране на проекта към Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. „Водев чарк” е изключително важен, тъй като водата, която идва не се замътява при проливни дъждове и в пречиствателна станция влиза чиста вода, която не се налага да минава през пречиствателна станция, което води до спиране на водоподаване на квартал Каменица.

За водопровод „Чукура” е направено проучване и е изготвено КСС  като начин на връзване на съществуващия водопровод към новоизградения. Превключването ще стане след месец септември, за да не се нарушава водоподаването през активния туристически сезон.

Почистени са „майките” на водохващането на „Самоводица”, с което се е увеличил дебитът на водата към водоема в местността „Нежовица”. На същия водоем се монтираха поплавъци, което доведе до намаляването на консумация на вода през нощта, а излишната вода от водоема влиза в общата разпределителна водопроводна мрежа. В момента се подготвя проект за изграждане на нов 1500 куб.м. водоем до съществуващия, с което дебитът и възможностите значително ще се увеличат.

От началото на месец август се започна работа по зонирането на водопроводна мрежа в кв. Каменица, с което рязко ще намалеят авариите и ще се подобри качеството и количеството в един от най-проблемните участъци на водоподаването във Велинград. Монтирани са регулатори за налягане.

До момента са направени основни ремонти на двата водоема, като са монтирани поплавъци, с което се спряло изтичането на питейна вода от преливниците.

Подменена е водопроводната мрежа на ул. „Йорданка Чанкова” с цел намаляване на авариите при високо налягане във водопроводната мрежа. Подменени са 200 метра от подводната мрежа, остават още 400 метра.

Почистени и отремонтирани са филтрите на местност „Вотарно” на водохващането за с. Драгиново, с което се увеличи дебитът във високата част на селото около 12-15 литра в секунда. След тази интервенция се освободи допълнителен воден ресурс за ниската част на водопроводната мрежа, а помпата за подкачване на водата не е включвана от няколко месеца.

Предстои монтиране на регулатори и поплавъци във водоема в кв. Чепино за насочване на излишната вода към нуждаещите се зони.

 „Извършените до момента дейности по реализацията на „водната стратегия“,както и бъдещите обезпечавания на финансирането за цялостната и реализация дават необходимите резултати“,според кмета  на градад-р Костадин Коев.

“Това, което говорихме и поехме като ангажимент по време на изборите с групата съветници на ГЕРБ, започва постепенно да се вижда и усеща във всеки един дом във Велинград, а също така и от туристите, които летуват  при нас. Възможностите, които ни предоставя и правителството чрез европейски програми и централно финансиране през бюджета, допълнително ще подпомогнат реализацията на управленската ни програма,не само в частта й за водоподаването“, допълни кметът Коев.

Коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени