Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Празничен водосвет пред параклиса „Свети Влас“

11 февруари 2014, Вторник | 20:58 | общество

Празничен водосвет пред параклиса „Свети Влас“ в Каменица

Водосвет пред

Празничен водосвет в Деня на Свети Власий бе извършен днес пред новопостроения параклисСвети Влас“. Параклисът се намира близо до едноименния горещ извор в кв. Каменица. На времето до извора Власа е имало храм, от десния бряг на реката – сега там е частен двор. По време на турското робство този храм е разрушен. Новият храм, на когото предстоят довършителни работи, е от другата страна на реката и е по- близо до извора. Благодарение на лековитата вода, той ще е първият в нашия край с аязмо. Архитектурно ще изглежда по-различно от досега построените параклиси- ще бъде с ротонда с колонада и с мраморни чешми.

Г-жа Рангелова

Празничният водосвет, на когото присъства и дарителката г-жа Рангелова, бе извършен от отец Ангел и отец Иван.

Нека св. Власий да помага и да има още такива домове“, се обърна към насъбралото се множество хора отец Ангел, а отец Антон допълни: “ Днес е светъл ден за нашата енория, защото в днешно време трудно се прави нещо такова“. По негови думи, когато се открие параклисът, в него ще се пренесат части от мощите на Светеца, с които са се сдобили в Каменската църква.

Параклис

След празничния водосвет, отците поръсиха присъстващите с осветената вода , а после бе раздаден курбан.

В днешния ден можеха да се видят и хора, които по стар обичай, , закичват чешмата с лековитата вода  с цвете, оставят пара и напълват вода за здраве.

Коментари

Браво на тази жена,Господ да я възнагради с много здраве за добрината,която е направила!!!

#2 в Сряда, 12 февруари 2014 23:02

:y :y :y Поклон г-жо Рангелова!!!

#1 в Сряда, 12 февруари 2014 11:22

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени