Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Заключителна пресконференция

30 декември 2015, Сряда | 11:20 | прессъобщение

Заключителна пресконференция по проект „Зелена и достъпна градска среда в град Велинград“

Вчера се проведе заключителната пресконференция по проект „Зелена и достъпна градска среда в град Велинград“. На информационното събитие присъстваха кметът д-р Костадин Коев, зам.-кметът Светла Томова,  инж.Борис Табаков-ръководител на проекта, г-жа Радка Русева- отговаряща за реализирането на  европейските проекти в Община Велинград и г-н Илиян Чоков- представител на фирмата изпълнител на СМР. 

Г-жа Радка Русева представи съдържанието на проекта, който се е осъществил с финансовата подкрепа на ОП „Регионално развитие” 2007-2013г., съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие.

Договорът за безвъзмездна финансова помощ (БФС) е подписан  на 20.05.2013г. със  срок за изпълнение от 24 месеца. След това  има подписани четири анекса с управляващ орган на Оперативната програма.

Първият анекс е на 14.06.2014г., с който се дава възможност сумата на междинните и авансовите плащания да бъде до 95%.

Вторият анекс е на 19.05.2015г., с който се удължава срокът на 31 месеца,  тъй като проектът е трябвало да приключи на 20.05.2015г.

Третият анекс е подписан на 24.06.2015г. за включване на допълнителни обекти към проекта –паркът при „Сярна баня“ и този  на „Народните Будители“. След като започва работа, новото ръководство установяват, че до 20. 12.2015г.  не може да се завърши проекта , а така също  не може да се приключи и работата  с неговата документация. За това са направени постъпки за удължаване  срока на договора. Това е  последният анекс, който е подписан на 18.12.2015г. По неговата сила договорът трябва да приключи на 31.12.2015 г.

Общата стойност на проекта 5 061 196 лв., която включва основните и допълнителните обекти. От тази сума 95% е БФП, като 80% от общата стойност се финансира от Европейски фонд за регионално развитие, 10% е от националния бюджет и 5% собствен принос на Община Велинград.

Общата цел на проекта е подобряване на физическата и жизнената среда в град Велинград, постигне на интегрирано градско развитие, осигуряващо устойчива и екологична градска среда с по-високо качество за живот и работа.

Освен официалната информация относно проекта, на пресконференцията бяха засегнати и проблемите при изпълнението му,с които новото ръководство се е сблъскало. Кметът д-р Коев обобщи проблемите и изложи три основни точки:

1.     Забавяне в провеждането на обществените поръчки

2.     Неспазено изискване на УО за напълно изградена подземна инфраструктура преди подписване на договор с изпълнител за извършване на СМР

3.     Временно спиране изпълнението на проекта за подмяна на водопроводи преди изборите.

Причините, довели до забавянето на изпълнението на цялостния проект,са свързани преди всичко с лошата организация от страна на Община Велинград в лицето на предишното ръководство. 

Причината за ненавременното стартиране на   процедурите за обявяването на обществената поръчка е некомпетентността на общинската администрация и пропуснатите реални срокове. Тези сериозни пропуски  водят и до сериозно забавяне от подписването на договора за БФП до обявяването на обществените поръчки. На практика повече от 1 година 7 месеца е забавянето от страна на Общината. Вместо да се работи, през това време е създаден изключителен хаос по отношение на законните процедури.

„Аз самият не мога да си обясня защо това се е случило”, каза г-н Коев.

По втория проблем за неизпълнението частта, свързана с изграждането на цялостна подземна инфраструктура, кметът заяви, че в Общината по това време е липсвала елементарна координация и управление.

Със започване на изборите, работата по изграждането на подземната инфраструктура за подмяна на водопроводите е спряна.  Оправданието е било, че идват избори и те са по-важни от изпълнението на проекта. Това показва поредната демонстрация на безхаберие и лошо управление не само на този проект,но и на цялата Община по времето на предишното управление.

Това, което новото ръководство е успяло да направи в завареното положение, е изграждането на координация между фирмите- изпълнителки за стиковане на техните действия. Кметът благодари на правителството  и на УО  за разбирането и съдействието във връзка с  увеличаване максимално срока за изпълнение на целия проект. Благодарности отправи и към гражданите на градаза търпението, което са  проявили по време на изпълнението на дейностите по проекта.

В заключение кметът Коев каза , че въпреки всички подводни камъни,с  които новото управление се  е сблъскало от лошото наследство, с добре подбран  екип са успели да се справят.

Това  води до един простичък извод: Когато има желание, добра организация, подкрепа на държавата и добър екип -няма невъзможни неща.

Д-р Коев каза, че това лошо наследство допълнително ни мобилизира и увери, че лошите практики на предишното управление няма да се повтарят при бъдещи проекти, а и като цяло в управлението на общината.

С една дума кметът приключи -

„Сагата, наречена „ремонт на булеварда” приключи, изчакваме оценката на УО и продължаваме напред“.

Коментари

:D

#1 в Сряда, 30 декември 2015 16:57

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени