Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Заседание за разкриване на медицински колеж в Пазарджик

07 март 2016, Понеделник | 19:18 | прессъобщение

Кметовете на общини подкрепиха предложението на областния управител за разкриване на медицински колеж в Пазарджик

Предложението на Трендафил Величков получи одобрението на кметовете на общини от региона, които изразиха единодушно подкрепата си, акцентирайки върху факта, че в общините има недостиг на медицински кадри за здравни заведения и действащи социални услуги, както и положителните ефекти от разкриването на ново висше учебно заведение в областния център. Решението бе взето на провелото се днес в Ракитово изнесено заседание на Областния съвет за развитие, председателствано от областния управител Трендафил Величков. Участие взеха кметове на общини, председатели на общински съвети, представители на организации на работодатели и на синдикатите от област Пазарджик.

Състоянието и тенденциите в демографското развитие на област Пазарджик представи по време на заседанието доц. Емилия Войнова – директор Дирекция в Министерство на труда и социалната политика. Процесът на намаляване и застаряване на населението е необратим за цялата страна.  3,7% от населението на България живее в област Пазарджик, от 2010 до 2014г., населението на областта е намаляло с 21 361 души. Естественият прираст на населението в област Пазарджик е трайно отрицателен от – 2,5 промила през 2009г. до -5,3 промила през 2014г., при -5,7 промила средно за страната. Доц. Войнова изтъкна и  някои положителните тенденции за областта за 2014г. спрямо 2013г., по отношение на брой наети лица, произведена продукция, средна годишна заплата и коефицент на икономическа активност.

Дейността на Областен информационен център Пазарджик и възможностите за кандидатстване по отворени процедури на Оперативни програми представи на членовете на съвета Радослав Пешалов – ръководител на ОИЦ Пазарджик.

С решение на Областния съвет за развитие, областният управител ще подкрепи предложението на община Ракитово пред АПИ през 2016г. приоритетно да бъде извършен ремонт на републиканския път /4 км./ гара Костандово – град Ракитово.

Трендафил Величков призова отново кметовете на общини да представят своите мотивирани въпроси, свързани с реформата във ВиК сектора и обединяването на общините в една Асоциация, преди срещата в МРРБ в края на м. март

Следващото заседание на Областния съвет за развитие ще се проведе през м. юни, домакин ще бъде кметът на община Панагюрище – Никола Белишки.

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени