Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Заседание на Консултативния съвет по туризъм

10 октомври 2017, Вторник | 08:01 | прессъобщение

Според национално изследване Велинград е ТОП дестинация за СПА туризъм в България

Вчера, 11:00ч., в малка зала на Община Велинград се проведе традиционното заседание на  Консултативния съвет по туризъм.

На него присъстваха кметът на Община Велинград д-р Костадин Коев, зам.-кметовете Атанас Палигоров и Исмаил Моллов, представители на хотелиерския бизнес, представители на фирма, провела социологическо проучване, служители от общинска администарция и общинско предприятие ТИЦ.

Дневният ред се състоя от три точки: събираемостта на  курортния данък, разходи и отчет, утвърдената схема за поставянето на Рекламно- информационните табели на хотелите.  

На заседанието стана ясно, че от проведеното социологическо проучване отностно развитието на туризма, Велинград е най-предпочитаната СПА дестинация в България. 23% от хората предпочитат Велинград за отдих и релакс, а на второ място с 15% е Хисаря. 
Данните сочат следното: 44% от хората, посетили курорта, идват за релакс, почивка и забавления, а 42% идват заради лечебните свойства на минералната вода. 
Друг интересен факт е, че 42%, поради липса на средства, не могат да посетят Велинград, а не че им липсва желание. 
Между данните от националната статистика и данните на националното изследване има разминаване на това, което декларират хората и това, което са декларирали през адресните карти хотелите и къщите за гости, като брой посещения.
Според НСИ престоят на отсядащите във Велинград е със средна продължителност от 2.5 нощувки, докато според националното изследване, средната продължителност е 5 нощувки. 
Според горепосочените данни, посетителите във Велинград са над 400 000 човека, докато според националното изследване те възлизат на 750 000 души. Това, което излиза като допълнителни данни е, че хората предпочитащи хотелите 4 и 5 звезди са 31%, хотелите 2 и 3 звезди - 28%, а 41% предпочитат хотели с 1 звезда и къщи за гости.
Изследването показва и доста препоръки, както към хотелиерите и ресторантьорите, така и към Община Велинград.

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени