Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Заседание на Областната епизоотична комисия

13 април 2016, Сряда | 12:58 | общество

Областната епизоотична комисия заседава в Областна администрация във връзка с огнище на зараза в Гърция

Със Заповед на областния управител на Пазарджик Трендафил Величков се разпореждат конкретни мерки на кметовете на общини, Областна дирекция по безопасност на храните и ОДМВР Пазарджик.

Областната епизоотична комисия, ръководена от заместник областния управител Стефан Мирев, заседава днес във връзка с констатирани огнища на заболяването заразен нодуларен дерматит в префектура Серес, Република Гърция.Участваха представители на ОДБХ, ОДМВР, РЗИ, РДПБЗН, РИОСВ, РДГ и Областна дирекция „Земеделие” Пазарджик.

Болестта е силно заразна, с летален изход, засяга едрите преживни животни и причинява сериозни икономически загуби, вследствие ограничаване на търговията и невъзможност за за движение на едри преживни животни и продукти от тях, от засегнатите райони. Вирусът е изключително устойчив, пренася се от кърлежи, мухи и комари или чрез директен контакт между здрави и болни животни.Преносители могат да бъдат говедата и биволите, също елените и сърните. Клиничните признаци са треска, подуване и гнойни отоци по кожата на говедата, най-вече млекодайните породи. Болестта не е опасна за хората, заразените животни не се лекуват, а се унищожават.

Със заповедта на областния управител е разпоредено и предприемането на конкретни действия за недопускане разпространението на заразната болест на територията на област Пазарджик:

1.       Незабавно да се свикат заседания на Общинските епизоотични комисии, като същите се  запознаят с епизоотичната обстановка, набележат конкретни мерки за предотвратяване на проникването на болестта на територията на съответните общини и до 15.04.2016 г. да уведомят писмено областния управител за предприетите мерки и тяхното изпълнение.

2.      Кметовете на общини в област Пазарджик да разпоредят на кметовете на кметства или кметски наместници на населените места в съответната община:

- да извършат преброяване на всички едри преживни животни,отглеждани на територията на селището и да предоставят списъците на официалния ветеринарен лекар, служител на ОДБХ гр.Пазарджик, отговарящ за съответната община.

     - не се допуска провеждането на нерегламентирани пазари и изложби на едри преживни животни на територията на селищата;

    3.     Директорът на ОДБХ гр.Пазарджик да разпореди на служителите в отдел «Заразни болести по животните»:

-   да се засили контрола по придвижването на животните и мерките за биосигурност в обектите за едри преживни животни на територията на общините в областта;

-   да информират кметовете на населените места, както и лицата, отглеждащи едрите преживни животни за клиниката на  заразен нодуларун дерматит, спазването на мерките за биосигурност в обектите за едри преживни животни, начините за извършване на дезинсекция и задължението им при съмнение за  заболяване и/или смъртност незабавно да информират съответният официален ветеринарен лекар;

4.   Директорите на ОДБХ и на МВР да организират съвместно извършването на контрола върху търговията  и движението  на едри  преживни животни.

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени