Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

1166 са водолюбивите птици в Област Пазарджик

17 януари 2017, Вторник | 15:50 | прессъобщение

Близо 1200 водолюбиви птици бяха установени във влажните зони на област Пазарджик при среднозимното им преброяване през уикенда

1166 водолюбиви птици от 26 вида установиха по поречията на реките, в язовири и рибарници в област Пазарджик експерти на РИОСВ и БДЗП през уикенда. При неблагоприятни зимни условия и ниски температури бяха обходени влажните зони - около 12 точки на наблюдение по поречията на реките Марица и Тополница, язовири и рибарници. Някои от водоемите са напълно, а други частично замръзнали.

Сред наблюдаваните видове, най-многобройни са : Зеленоглавата патица – 624 (Anas platyrhynchos),  Големият корморан - 127 (Phalacrocorax carbo), Лиската - 126 (Fulica atra), сиви и посевни врани - 113, свраки - 35, пойни и неми лебеди - 16. Установени са и екземпляри от други видове птици: обикновен мишелов, полски блатар, малък ястреб, гларус, зимно бърне, голям синигер, щиглец, жълта овесарка, сива чапла, посевна врана, кълвачи, голям горски водобегач, качулата чучулига, чинка, сива сврачка и др.

Като цяло броят на зимуващите птици във влажните зони на област Пазарджик се запазва. Наблюдението не установи мъртви птици в и около водоемите. Експертите на РИОСВ-Пазарджик извършиха проверки на три ловни дружинки, при които не са установени нарушения на Закона за биологичното разнообразие /ЗБР/, свързани с отстрел на защитени видове птици.

Събраните данни ще бъдат въведени в Информационната система към НСМСБР за последващо обобщаване и анализ. Установените зимуващи птици ще бъдат докладвани към Wetlands International, което е част от оценката за състоянието на зимуващите водолюбиви птици в Европа.

Преброяването на зимуващите водолюбиви птици се провежда в международен мащаб от 1967 г. и е едно от най-масовите събития в областта на природозащитата, включващо близо 15 000 експерти и доброволци. То дава оценка за състоянието на популациите на водолюбивите птици и за състоянието на местата, където те зимуват, много от които са част от екологичната мрежа Натура 2000. Извършва се в повече от 100 страни и включва около 25 000 влажни зони.

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени