Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

"Звънче" на турне в Турция

08 ноември 2011, Вторник | 18:26 | култура

ДЮВИШ "Звънче" с достойно представяне в Турция

ДЮВИШ ЗвънчеСлед успешното представяне на "Звънче" в Европа - два пъти в Берлин през 2009 год. и 2010 год. по покана от Българския културен институт и Българското посолство; двете първи места на Мариам Маврова на международни фестивали в Полша и Унгария и трите участия на конкурси като гост-изпълнител в Македония, Черна Гора и Босна и Херцеговина на Анелия Рачева, вокално-инструментална школа "Звънче", представена от Ива Папаркова, Иванка Алексиева, Цветан Нистеров и Янка Върбовска, бе на концертно турне в азиатската част на република Турция. Концертите бяха посветени на националния празник на Турция - 29.10.2011 година.

През седем дневния престой в град Фенике, на брега на Средиземно море, децата изнесоха два концерта пред многобройна публика от Холандия, Норвегия, Германия, Русия, Швеция, Турция и България. Участниците от градовете Сливен, Русе, Варна и Велинград пяха песни на български, английски, италиански, испански език. Концертът на 27.10.2011 год. беше изнесен пред кмета и общински представители на град Демре - най-южната точка на Мала Азия. Те останаха удивени от таланта на децата. Програмата беше много ранообразна: Изпълнения на песни, модерен балет, фолклорна програма, тамбурашки оркестър. След концерта бе проведена среща-разговор с гостите от град Демре и пъководителите на детските школи. Кметът се изказа много ласкаво за подготовката и изпълнението на децата, а нашата школа му поднесе подаръците, които бяха подготвени с помощта на г-жа Нели Стефанова. Всички гости бяха удивени от жеста, който направихме към тях. Естествено, ние успяхме да разнесем славата на нашия прекрасен град като СПА столица на Балканите.

Децата бяха възнаградени с екскурзия до градовете Кумлуджа, където видяха юдеевото дърво, растящо само в този район и цъфтящо само по Великден с червени цветове, поради срама на Юда, че предава Исус Христос и град Демре (античният град на мира). Там се намират скалните гробници-една уникална гледка, датираща от времето на Ликийското царство - трети век.

Заредени с много положителни емоции и нови запознанства, на 30 октомври децата разгледаха и Памуккале - място свързано с живота на Клеопатра. Запазили чудесни спомени от гостоприемството на Турция децата от ДЮВИШ "Звънче" се завърнаха в България.

 

Ръководител на групата: Йорданка Казалиева

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени