Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Бранимир Манушев

01 февруари 2009, Неделя | 19:26

branimir manushev   Всички познаваме Бранко Манушев - творец, който има специално място в художествената гилдия в града ни. Изключително скромен, тих, той бавно и увлекателно ни разказа за себе си, за работата си като уредник на художествената галерия, за творческите си планове. Преваляше късен следобед, но увлечени в приказки, не усетихме колко време е изминало.

   "Рисувах още в детската градина", започна разказа си той, "Бях дете и не усещах дарбата си, те други я забелязаха. В училище ми казваха - Ти ще станеш художник. Не съм го вземал насериозно. Пробуждането у мен стана по-късно. Бяхме отишли на екскурзия в София. Там се запознах с едно момче, което се поготвяше за кандидатстване в Художествената гимназия и сякаш ме запали. На следващата година аз също кандидатствах и бях приет след 8 клас в Художествената гимназия. Там се срещнахме с това момче. Понастоящем той работи в Благоевградския театър. След Художествената гимназия следвах в Софийския университет, специалности "Стенопис" и "Педагогика на изобразителното изкуство". С много от колегите поддържаме връзка. Сега по моя път вървят синът и дъщеря ми - съвсем самостоятелно се насочиха, никога не съм ги напътствал. Дъщеря ми е по-силна като живописец, а синът ми - като градеж на формата."

branko manushev v galeriqta
Бранимир Манушев

   Разглеждаме с интерес картините, окачени в малката стая... "Повечето от тях са с маслени бои. Рисувам и с акрилни бои (те са на водна основа), обичам да правя и композиции. Композицията изисква повече време, повече обмисляне. Така е и с композицията ми "Орфей и Евридика", която аз много обичам. Когато рисувам пейзажни картини ходя сред природата, съзерцавам и усещам атмосферата.

    Подарявал съм картини в Кюстендил, Плевен, София. Имам продадени картини в Щатите, Гърция, Турция, Швейцария, Франция. Участвал съм в изложби в Гърция, Турция, Швеция, като всички разходи по транспортиране, наем на галерията и други си ги поемам сам. От няколко години участвам в Софийската "Астри галери" - галерия за съвременно изящно и приложно изкуство. 2008 година участвах с две мои произведения - "Носталгично" и "Пейзаж" като композицията е купена от унгарец.

    Трудно се разделям с картините си, то не е лесно, като нещо, което си направил, нещо, което си създал, да го пуснеш."

branimir manushev
Стенопис в гимназия по горско стопанство "Христо Ботев"

    "В нашият град съм направил илюстрации към 15-16 книги - авторски и колективни сборници, стихосбирки; правил съм и кориците на книгите", допълни Бранко и продължи да ни разказва за други негови творения: "Правя и стенописи. Имам много, два от тях са на обществени места - единият от тях в Техникума по Горско стопанство, а другият в Гимназията по туризъм. В техникума по Горско стопанство изобразява патрона на училището Христо Ботев в типичната за него атмосфера. Вторият стенопис е изключително сполучлив и интересен. В композицията е използван символът на Плутон - владетелят на подземното царство. Бих казал, че изразява онези подземни богатства, с които е надарен нашият град - минералната вода."

    След като ни разказа за други интересни събития и творби, Бранко обобщи: "Творчеството трябва да бъде поощрявано. Тук, в нашия град, са гостували много известни художници, хонорарът им е много малък, но това, което ги радва, е признанието на хората, тяхното отношение към творбите им. След основаването на Художествената галерия, с дарението на ген. Семерджиев от 30-40 творби, непрекъснато в галерията гостуват различни художници. Първите изложени творби са на Дечко Узунов, Найден Петков, Иван Лазаров - скулптор. В галерията се излагат малка част от картините и скулптурите, които се съхраняват в хранилището. Периодически аз се грижа за тях и ги поддържам.

branimir manushev
Стенопис в ПГИТ
"Алеко Константинов"

    Тенденцията е ежегодно да се представят 10-12 изложби. Стремя се през 5-10 години да каня едни и същи художници, за да се проследи тяхното развитие във времето. Всички гостуващи автори оставят по две картини дарение от тях. С гордост мога да кажа, че в нашата галерия са гостували Светлин Русев, Милко Божков, Ангел Пачаманов, Симеон Стоилов, Оля Ташкова, Стефан Янев, Чавдар Пашев, Енчо Пиронков.

    Може би малко от жителите на града ни знаят, че скулптурата на Николай Гяуров пред Общината е изработена от Владимир Гиновски - голям скулптор, най-добър в портретите. Той вече е на пределна възраст и когато завърши скулптурата, ни каза: Може би това е моята лебедова песен. Тук, в Художествената галерия, се съхранява също така скулптура на Катя Попова - оперна певица, загинала при катастрофа. Тя е дарение на Катя от същият скулптур.

    Много таланти има в нашия град, стремя се всячески да им помагам. Някои от тях са във ВУЗ-овете за изкуство, други са вече завършили. Например Светослав Баръмов вече прави самостоятелни изложби тук и в страната.

branko manushev v galeriqta
Стенопис

    Тук е мястото да кажа, че в момента полагаме усилия да реставрираме един стенопис, направен от Георги Божилов - Слона, голям пловдивски живописец. Този стенопис се намира на едната страна на висока сграда в центъра, на площад "Николай Гяуров" и мисля, че този стенопис е емблематичен за града и ще е хубаво да се възстанови. Направени са вече стъпки, идвал е специалист стенописец.

    Художествената галерия е отворена всеки ден и е достъпна до всеки. В нея се провеждат и презентации на книги, литературни вечери, сбирки на хора с различни интереси, Балканският фестивал по класическа китара, пленери. За тази година съм планувал интересни изложби, но нека за сега това да остане като изненада", довърши разказа си Бранимир Манушев с присъщата си скромност.

    Тръгваме си от галерията сякаш малко по-богати, сякаш малко по-добри.

 

    Ето някои от творбите на Бранимир Манушев:

branimir manushev nostalgichno branimir manushev peizaj branimir manushev kartina branimir manushev kartina
       

 

Коментари

Гордеем се с теб приятелю! :)

#11 George Alargov в Сряда, 23 май 2012 20:23

super saaa wow

#10 в Четвъртък, 22 март 2012 09:39

Прекрасен човек и художник

#9 деси в Вторник, 23 август 2011 14:43

Странно е наистина. За голямо съжаление много малко са артистичните натури в провинциалните градове. Браво на Г-н Манушев.

#8 R100 в Вторник, 30 ноември 2010 15:48

Странно е наистина. За голямо съжаление много малко са артистичните натури в провинциалните градове. Браво на Г-н Манушев.

#7 R100 в Вторник, 30 ноември 2010 15:46

Браво, Бранко! Най-сърдечни пожелания за здраве и вдъхновение! Твори!

#6 ани попова в Събота, 19 септември 2009 19:03

taka e 4ovek se ragda s talanta si i mnogo e vagno kak 6te go sahrani a ti si uspql gordeem se s teb pravi pove4e izlogbi a nie 6te idvame da im se naslagdavame da si giv i zdrav

#5 neli в Сряда, 26 август 2009 23:07

Да, наистина, Бранко е от Драгиново, но цялата му дейност е във Велинград, тук го познаваме всички много добре! Така е, всички от Драгиново трябва да се гордеете с него! Той е истински творец!

#4 Spas в Петък, 10 юли 2009 11:20

Най-интересното в тази личност е че тя не е от Велинград,а е личност от с.Драгиново. С което може жителите на с.Драгиново само и единствено да се гордеем

#3 ND_Produce в Сряда, 08 юли 2009 00:24

С личности, като г-н Бранко Манушев, градът ни може само да се гордее!Изключително талантлив художник, ерудиран и човечен!Мойте поздрави!

#2 Стойна в Вторник, 24 февруари 2009 13:45

Странно, че във Велинград има оцелели от типичните артистични натури, художници, като г-н Манушев, с чието творчество за пръв път се запознавам. Много ми харесват стенописите в училищата и пейзажната картината. Радвам се, че културният живот в града ни продължава да тече чрез усилията на този човек!

#1 Spas в Сряда, 18 февруари 2009 21:26

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени