Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Борис Костов

30 юли 2012, Понеделник | 22:20

Борис КостовТази година талантливият наш съгражданин, художник и скулптор - Борис Костов навърши 75 години. По този повод Михаил Алексиев ни представя един цялостен образ на твореца и личността Борис Костов.

 

 

 

Борис Костов. Художникът.

По стечение на обстоятелствата аз имах щастливата възможност да го познавам в продължение на 28 години и от време на време да имам срещи с него. В неговия дом-галерия, където  всичко е лично, близко, пропито от труд, гостоприемство и сърдечност. Фотограф, илюзионист, дърворезбар,художник, скулптор, пластик. Смного незабравими изпълнения, запечатани в съзнанието на не едно поколение, той се изявява блестящо на много поприща. Изкуството е смисълът на живота му. Като му се отдава в него, намира своето аз. Във всяко произведение влага себе си, натрупания опит, естествените си позиции, личния си критерий. Вътрешните му чувства постоянно го карат да създава нещо ново.

            Борис Костов е забележителна, широко скроена личност. Около него витае едно усещане за популярност, дори занеобикновеност. За това допринасятнавярно и многото му таланти, всестранната му надареност и неизтощимата енергия. Дарбата му е съчетана с искрен патриотизъм и удивително благородство да дарява своите произведения като послания за бъдещите поколения. ”Желанието да даряваш е вътрешно чувство, то е любов – казва той - Защото животът е само един миг и ако си имал възможност да направиш нещо хубаво за поколенията и не си го направил, тогава какъв е смисълът, че си живял?”Подари специална статуетка по случай 50-годишния юбилей на Българската национална телевизия.

             Всички рекламни макети на самолетите, които красят витрините на авиокампания „Балкан” навсякъде по света, са негови. Подготвил е поредица от проекти за Велинград: парк с художествено оформление от цветя и пластики, за водна каскада и още много други. Безвъзмездно прави паметникът на Христо Ботев в центъра на града, възпоменателни знаци, връчвани на заслужили личности. Всеки знае за неговия  проект и провалилата се организация за построяване монументален християнски кръст върху хълм Попин камен над Велинград.

            Повече от половин век се възхищаваме от богатствата на неговите художествени произведения. Просто не е възможно животът и творчеството му да се обхванат в няколко изречения. Самата истина е, че този неимоверно трудолюбив и плодовит творец работи отдавна в сферата на творческите експерименти и оригинални авторски подходи в съвременното изкуство, приложна графика, дизайна.

Борис КостовРоден е на 29 май 1937 г. във Велинград. Завършва горски техникум, учи в художествена академия, работи малко в сливенския театър, в киноцентъра и по-дълго в БГА „Балкан”. Създава „Болирад”, първата фирма в България за производство на плакети, спортни купи, творения от визуалното изкуство.Показва на първата си самостоятелна изложба (1967 г.) във Велинград 30 картини графика и живопис. После следват много други самостоятелни изложби. Международното изложение на изкуствата в Австрия (1993 г.) е истински прелом в творческото му развитие. Оценката на специалистите за неговото представяне е много висока и тя го стимулира и му дава самочувствие, да опита силите и творческата си фантазия в нови начинания. Оттогава творчеството му минава през трофеи и призове за различни състезания, конкурси в областта на спорта, науката и културата. Отдава се с присъщия си фанатизъм да бъде най-добрия, да даде всичко от себе си на новото си поприще - приложно-декоративни произведения. Негови уникални статуетки притежават политици, спортисти, интелектуалци.

            Талантът на Борис Костов продължава да се разгръща многопланово (отличия, възпоменателни знаци, купи, творения от керамика, металопластика, дърворезба, скулптури, фини значки с името на Велинград, медали, ордени…). Симбиозата между художник и майстор-приложник е пълна. Стилът му еволюира, но неговата способност  да борави с познати и непознати материиостават фундамента, върху който гради с характерния си езикразнообразни конструкции, обществени, култови и визуални символи и образи. Художествената цел е: силна, вълнуваща, разбираема, ярко емоционална и с логично разгръщащасе пластика творба. Времето показа, че редица от произведенията му са жизнени, актуални, вливат енергия и преди всичко обич към красотата, към изкуството. Не жали труда и творческата си енергия независимо дали изработва купа-уникат или образци за серийно производство. „Една купа трябва да диша като пропорция, а това означава точно намерена форма и дозирани детайли”. Истинският Костов е в произведенията си, които ни оставя като духовно наследство.

            При откриването на зала „Арена Армеец” в София велинградският художник изложи пред посетителите част от копия на олимпийски и световни награди, уникати, които е изработвал повече от четвърт век. Те се възхищаваха от замисъла, патетиката и сюжетността на изложбата, от формите на купите, техните нетрадиционни, но съразмерни симетрични форми и пропорции, излизащи извън банализираната традиционна практика. И постигнатото наистина е зашеметяващо.

            Но последното издание ще е по-различно. Големият Борис Костов е замислил да построи зала в родния си град, която ще съдържа уникални, непоказвани пред публика досега творби. 

            Борис Костов е рядък тип съвременен европеец. В това налудно време, когато всеки се е устремил да печели нещо – слава, пари, кариера, престиж, звания или всичко заедно, когато лакомията стана най-отличителният белег на “цивилизованите”, а и, както тъжно наблюдаваме, и намного от тези, които се наричат интелектуалци, той е сред малкото личности, които все още вдъхват вяра, че човекът е умен и чувствителен съзидател, чието присъствие на планетата още носи красота и смисъл. Костов излъчва собствена светлина, а не отразява чуждата. Като един Дон Кихот, който оцелява в културата, той ни предлага твърде вярно и проверено от личната му съпричастност към събитията наблюдение за времето, в което живее. Винаги е обичал предизвикателствата и никога не се е страхувал да се изправи пред тях – вече навършил 75, продължава да се сблъсква с тях и до днес.

            Невероятно е, но е хубаво, че навърши 75години, за да ни даде повод да се спрем и да се огледаме в уникалните символи, които е създал. И да мупожелаем да е все така верен на себе си в тяхното създаване, както е склонен да поема рискове!

Михаил Алексиев

Коментари

:y :y

#7 в Понеделник, 24 декември 2012 20:33

Mnogo si gotin :)

#6 в Петък, 07 декември 2012 17:44

:y

#5 в Събота, 29 септември 2012 23:46

Боре, Боре! така и няма как да те оценят! при теб няма далавера или фалш. Затова селския кмет лебанов и шайката му не могат да те чуят. Ако, беше обратното да не сме само СПА , а и КУЛТУРНА Столица на Балканите.

#4 в Събота, 11 август 2012 16:07

Bravo 4i4o Bore!!!!!!!!!!!!!! Velik Si!!!!!!!!!

#3 в Четвъртък, 09 август 2012 11:50

:y :)

#2 Ari Kremen. в Четвъртък, 02 август 2012 15:45

:y :y

#1 в Четвъртък, 02 август 2012 12:24

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени