Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Иван Иванов

02 февруари 2010, Вторник | 21:02

Иван Иванов   „Лечебните свойства на растенията” - едно интригуващо заглавие, което ни доведе при самия автор - д-р инж. Иван Иванов. Много земен, топъл и добър човек, който може да разказва с часове и да искаш да слушаш още. Защото в думите му се крие цялата житейска мъдрост, която е натрупал през годините и която раздава и до днес. Нелекият му, но смислен живот оформя характера му на един истински човек, за който най-ценните качества са добротата и силата да я раздаваш.

Ранни години

   Роден на 3-ти август 1935 г. в село Обидим, Благоевградска област, той е 13-тото дете - изтърсакът в семейството. От всички деца остават живи само той и брат му и сестра му.

   През 1936 г. семейството се премества в село Корница - Гоцеделчевско. И живее там до 1953 г., като своевременно Иван Иванов завършва гимназия в Гоце Делчев. Тогава всички, завършили гимназиално образование, подлежали на матура. „Аз завърших с пълно 5 по петобалната система. Не се явих на матура, защото се разболях от воден плеврит и според закона всички оценки ми ги намалиха с една единица”. Заради болестта си д-р инж. Иван Иванов е освободен от казарма и през това време учителствува в село Корница.

   Неспокойният му търсещ дух го кара да обиколи всички заводи в България с едно малко куфарче, „за да мога да осигуря съществуването си по линия на Рабфак”. В Кричим, в целулозния завод, му предлагат работа като художник, но не я приема, защото не е свързана с овладяване на технически знания. От Кричим Иван Иванов идва във Велинград, открива леля си и започва работа в село Пашово. През 1955 г. кандидатства архитектура и от 1200 човека той се класира на 21 място, но поради безпаричие не отива да учи.

Насочване към горските науки

   Продължава да учителства, но този път в село Света Петка. Рисува за Горско стопанство „Юндола”, чийто директор тогава е проф. Никола Колев. Той му препоръчва да кандидатсва в Лесотехническия институт. През 1956 г. Иван Иванов е приет - специалност „Горско стопанство” в института и е приет за член на партията.

   През това време заедно със съмишленици колеги развиват огромна културно масова дейност, посещават катедра 22 - военно дело - веднъж седмично. Два пъти по два месеца Иван Иванов ходи в казармата. След завършване на Института му предлагат различни интересни директорски места, но той отхвърля предложенията. Започва работа в ГС „Беслет” - Благоевград, а после 4 години работи в Нормативно-изследователско бюро Велинград към Комитета по труда и цените към министерския съвет. Тази работа му дава възможност да опознае горските стопанства в цяла Южна България и да се насочи към изследователска работа.

   От 1956 до 1995 г. той преподава в техникума по Горско стопанство „Христо Ботев” Велинград. С умиление Иван Иванов разказва за тези години, когато учениците са били жадни за знания. „Формирахме много експедиционни отряди, посещавахме места с изключителни забележителности. Първият курс, който обучавах, беше от 41 момчета, от тях всички завършиха висше образование и станаха директори.” През време на учителстването си той изкарва две школи по френски език.

Алжир

Иван Иванов в Алжир   През 1971 г., заедно с приятеля си Георги Овчаров, тръгват за Алжир, но малко преди полета, от залата на чакащите, връщат 5 човека поради претоварване на самолета. Същият самолет катастрофира, загиват повечето пътници, между които и Паша Христова. Като по чудо оцелели, Иван Иванов и Георги Овчаров заминават една седмица по- късно. В Алжир те работят в гр. Оран като проектанти две години. „На мен ми се даде възможността да се запозная с растенията при други условия”. Иван Иванов участва в проектирането на зеления пояс, който започва с границата на Тунис и завършва с границата на Мароко, с дължина 1200 км и широчина 25-30 км.

   В съставянето на този проект имало световно известни личности, от които той е научил много. Задачата на защитния пояс е била спирането на пясъците на пустинята Сахара, която напредвала с 12 км годишно и е покривала плодородни полета с цитрусови плодове. В изграждането на този пояс се била включила и Армията с огромна техника. Иван Иванов участва и в проектирането на много паркове с вечнозелена растителност и създаване на вечнозелени пояси край магистралата. Благодарение на опита на обикновени хора, работещи с багети, Иван Иванов, заедно с тях открива дълбочината и концентрацията на подземните солени води и създава проект, който бил предложен за Нобелова награда, но той отказва.

    На 6-ти юни 1972 г., без да се прибира у дома си, Иван Иванов защитава дисертация по генетика и селекция с пълно единодушие в София, което не е ставало до тогава.

Мароко

    След изтичане на двегодишния договор в Алжир, през 1976 г. той заминава за Мароко. В лицея, където преподава, е учил и синът на крал Хасан втори, който сега е крал на Мароко. В Мароко Иван Иванов прекарва една година и поради смъртта на баща си и заболяването на майка си, за която се грижи се завръща в България. През 1985 г. завършва 10 месечна школа в София по английски език, а през 1987 г. 52–ма преподаватели от България заминават на работа в Алжир. От тях в Алжир одобряват само 18, в това число и Иван Иванов.

Алжир   Иван Иванов се връща назад във времето, прекарано в Мароко, изважда една снимка и започва бавно да разказва: "Край този свещен дом - джамия в град Фес, край тези позлатени стени, сядат хора недъгави, болни, бедни, майки с по едно, две деца, всички очакващи милостинята на минаващите. Минавайки и аз от там, оставих медни дирхами в блюдото на сляпа жена с две деца, обръщайки се назад видях един българин, който вместо пари, изтърси пепелта на цигарата си в блюдото на сляпата жена. Това ме пренесе в мисли тревожни с въпроса "Има ли нещо човешко в това двукрако същество, от което всеки нормален ще се отврати".

    Работата в Университета му дава възможност да овладее езика до съвършенство и отново да участва в десетки експедиции в океаните, пустинята Сахара и цялата Средиземноморска област с островите. „Имах възможност да изследвам с модерна апаратура най-съществените качества на растенията.”.

    По време на престоя си в Алжир той отново е предложен за Нобелова награда за откриване на растение, което лекува 100% язва. Пак отказва. Връщайки се в България е предложен за министър на горите и отново отказва. Комисия към БАН преглежда изследователския труд на Иван Иванов и му предлага да стане член-кореспондент на БАН, но той пак отказва.

Книгата на живота му

Лечебните свойства на растенията    През 2007 год. Иван Иванов издава книгата "Лечебните свойство на растенията", която нарича "книгата на моя живот". По съставянето й той е работил 38 месеца, а цял живот я е писал. Всяко едно лечебно растение, представено в книгата е било изследвано от автора, за който всяко растение е "биологически завод". Тази книга е предназначена за широк кръг читатели - от любителите до научни работници, изследователи и преподаватели. В книгата Иван Иванов разглежда морфологията и класификацията на разглежданите видове. В нея той включва не само полезните билки, но и отровни растения, от които трябва да се пазим. Интересна и по-специална част от книгата е приложението на някои растения във ветеринарната медицина. Като любител на природата Иван Иванов не е забравил да приложи и списък на забранените за събиране видове. Освен представените над 300 билки в специален раздел на книгата са изброени често срещани болестни състояния и рецепти и начини за преодоляването им чрез използването на лечебни растения. Книгата е била представена и в Лесотехническия университет пред широка аудитория.

    Студентите, които Иван Иванов е обучавал в арабските страни вече станали учени още го смятат за свой духовен баща. В картичките, които получава от тях те пишат "мили татко". Какво по-голямо признане от това някой след толкова години и толкова далече да мисли с такова чувство за теб... „Искам да си остана обикновен, да се раздавам на хората и нищо да не искам в замяна на всичко това.”, завършва дългия си разказ Иван Иванов.

   Защитник на природата, Иван Иванов, заедно с други лесовъди-ветерани от Велинград се опитват да попречат на незаконния сеч, за което РТВЦ Пловдив на БНТ прави предаване. Вижте неговото участие:

Get Adobe Flash player

Коментари

kade moga da namerq tazi xuma

#22 Simeon в Петък, 19 септември 2014 11:13

#20 Вили, изключително ми е приятно това което прочетох. Заповядай във Велинград в офиса на Компания "Тианде". Имам честта от много година да контактувам с д-р инж. Иван Иванов. Това е един изключителен човек, който винаги има на какво да те научи! Щастлива съм, че в моя живот аз се докосвам до такива личности като "бай Иван".

#21 Мария Маринкова в Събота, 23 ноември 2013 11:32

Дано да имам честта да го срещна някой ден, аз съм от Гоце Делчев и се радвам като чуя за такива постижения на хора от нашия край :))

#20 Вили в Сряда, 30 октомври 2013 15:45

Като четох статията и си припомних преди 15 год. как стоях на чиновете по средата на класната стая и слушах разказите на преподавателя. В действителност бяха много интересни и всички бяха втренчили поглед и слушаха. Помня и как правеше забележки на господата от последните редици, като им подвърляше тебешири и парцала за дъска , не за да му обърнат внимание а да спат да шумят за да слушат другите. Едни от най приятните часове в тогавашното ТГС Христо Ботев . Рядко мъдър и добър преподавател остана за мен д-р Иван Иванов !

#19 Иван Иванов в Вторник, 11 септември 2012 23:58

..Прекрасен 4овек..Инам възможност да го познавам от доста време.Голям Педагог .У4тел и 4овек.Книгата я имам.но е голям срам за местните управници .4е не дават гласност на такъв достоен Велинград4анин.Да си ни жив и здрав дълги годин за напред...

#18 Dani Filipova в Понеделник, 10 септември 2012 17:50

Преди седмица имах щастието да се запозная с този невероятен Човек благодарение на една близка приятелка. Много интересни преживявания ни разказа, включително и за приключенията си на африканския континент. Заведе ни на специално място в Родопите, където от десетилетия си дълбае хума с която е излекувал много хора, включително и свои близки от най-тежки и нелечими според официалната наука болести. Д-р Иванов притежава такава жизненост, бодрост, позитивност, каквито дори голяма част от младежите нямат. Весел, интересен човек с голямо чувство за хумор, който просто кипи от енергия. Хумата беше на голяма дълбочина и дълго копах с кирки и лопати, а когато достигнахме пласта, той не ми позволи да я докосна, а сам с притежаваните от него специални дървени инструменти часове наред я вадеше парче по парче. Разказа ни за чудеса които хумата е вършила. Провеждал е изследвания и е доказал нейната невероятна сила. Според него тя е с извънземен произход, както и иридият, който според него придава основната лечебна сила на сивата родопска хума. Разделихме си събраното в три чувалчета и сега раздавам на приятели с надеждата да им помогне в лечението на болести, или като профилактично средство за да са ми живи и здрави :) Дори вече има положителни отзиви от прилагането на хумата, но нека се постигне пълно излекуване и ще споделя постигнатите резултати. Пожелавам на д-р Иванов крепко здраве и дълъг живот и да опише в нови книги знанията и патилата които е събрал и преживял! Авитохол (kormesiy @ hotmail. com)

#17 Авитохол в Четвъртък, 17 май 2012 14:16

Здравейте, господин Каменов! Д-р инж. Иван Иванов благодари за прекрасния коментар. Не Ви е забравил! Ако желаете да се свържете с него потърсете го на тел. 0895393037. Лидия Парпулева

#16 Лидия в Вторник, 10 април 2012 15:10

През учебната 1974/75 год. постъпих като ученик в ТГС"Хр. ботев" - Велинград и имах невероятния късмет курсов ръководител да ми бъде именно инж. Иван Иванов. След почти 40 год. си спомням за човека с голямо "Ч" и за великолепния специалист само с най-добри спомени. Изключително силен в мотивирането към по-високи резултати, много добър психолог и педагог, той успя да изгради от нас много сплотен и задружен колектив. И като такъв колектив се разделихме в края на нашето обучение. Каквито и думи да употребя , те ще са безсилни да подчертаят дълбоката благодарност и признателност към човека и лесовъда Иван Иванов. Още веднъж, поклон!

#15 Здравко Каменов в Вторник, 27 март 2012 11:28

Бих казала Уникален Човек! Срещата с него може да Ви накара да: *забравите за болестта си, дори и най страшната; * да осъзнаете, че за всяка болка има и билка; * да станете по-добър. Посетих го в състояние на силен стрес и загубена надежда. Посрещна ме с благата си усмивка.Почерпи ме с чай-задължителен ритуал в гостоприемството му и започна лечението ми. Как? В скромната си обител-офис в горското стопанство на Велинград има за всеки по нещо:билката, която ще те лекува, научната информация за подаръците, които получих, надеждата и вярата, че Господ ме изпрати при Човека, който ще ме води по пътеката на изцелението. Тръгваш си и ти е леко, леко на душата. Стресът, парализирал всичките ти сетива незнайно е изчезнал. Д.р Иванов ти е показал пътя към изцелението и вярата. Присъствал си на урок по Човечност - да помагаш на нуждаещите се безрезервно. Каквото и да се каже за него ще бъде малко! Да се запознаеш с Професора е голям Божи дар! Пожелавам му дълъг живот и здраве! Желая на Всички нас да се учим от него на човечност и доброта, за да направим света прекрасно място за живеене!

#14 Лидия в Неделя, 08 януари 2012 10:40

Супер е чавека! Поздравявам го! Само че дървената мафия пак си действа с пълна сила. И никой не може да я спре за съжаление. И народа си ги трае!!!

#13 в Четвъртък, 15 септември 2011 23:14

:y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y

#12 в Четвъртък, 21 април 2011 19:25

Dobar 4ovek.We potarsq knigata.Dano da moga da q namerq na pazara!Dai Boze pove4e takiva xora~,4oveci!!!

#11 Nedka Ivanova в Неделя, 17 април 2011 21:22

Dobar 4ovek.We potarsq knigata.Dano da moga da q namerq na pazara!Dai Boze pove4e takiva xora~,4oveci!!!

#10 Nedka Ivanova в Неделя, 17 април 2011 21:22

bravo nai gotiniq 4ovek ......vsi4ki trebva 6apka da mu svqlqt e taka kato nego se jiveee...pulnocennooo

#9 lkjds в Събота, 11 декември 2010 22:13

Наистина необикновен човек! Чудесна статия. Дано са повече хората като него!

#8 ицо в Четвъртък, 05 август 2010 17:33

aKO VSI4KI HORA BQHA KATO NEGO ..6TE6E VSI4KO DA E RAZLI4NO...SVETUT 6T6E6E DA E DRUG ..... MNOGOG SE NADQVAM DA IMA O6TE MN HORA KATO NEGO I DANO HORATA DA SE U4AT OT NEGO...:)

#7 D в Сряда, 07 юли 2010 13:57

pozdravleniq. da e jiv i zdrav mnogo sa malko hora kato nego mojem samo da se gordeem uspeh i samo napred.

#6 lubka в Четвъртък, 18 март 2010 22:27

От това което прочетох личи, че Иван Иванов е много добър и честен човек. Да е жив и здрав още дълги години !

#5 Rdlk в Петък, 12 февруари 2010 17:16

"Изключителен човек" е меко казано!Като негов бивш ученик и настоящ колега и приятел мога да заявя, че г-н Иванов е истински и достоен човек!Жалкото е , че в днешна България хора като него са "натикани в ъгъла" и се дават картбланш и възможности за всякакви некадърници, изнудвачи и крадци!Но фактът, че този човек го има( и то във Велинград)-е показателен!Защото най-голямото богатсво е един достойно изживян живот! Да е жив и здрав!

#4 Aчо в Понеделник, 08 февруари 2010 17:45

Беше ми изключително интересно да прочета за Иван Иванов, не бях чувала за него, но вече се гордея, че имаме такъв съгражданин - предложен за Нобелов лауреат. Книгата ми изглежда доста дебеличка и може би е подходяща за настолна книга на всеки билкар, планинар и любител на природата!

#3 kalispera в Събота, 06 февруари 2010 18:06

Много интересен човек, браво! Най са ми интересни историите за Алжир и Мароко. Много ми е странно какво е да живееш където и да е в Африка. Поздравявам Иван Иванов за отдадеността му на гората. Не знам каузата, за която се бори дали не е изгубена, защото не случайно говорят и за "дървена мафия".

#2 Spas в Петък, 05 февруари 2010 17:07

Изключителен човек, чувала съм за него. Поздравления! Дано има и други такива добри, всеотдайни и знаещи хора като него.

#1 Стефка в Сряда, 03 февруари 2010 11:41

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени