Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Имунитетът отслабва през зимата

30 януари 2010, Събота | 11:32

Зимена снимка   През зимата имунната система на човек отслабва, той става по-податлив на вирусни и инфекциозни заболявания, настинките са чест гостенин в студеното време. С една дума – зимното време отключва много болести, но тук ще се спрем на най-характерните зимни заболявания. Ще разберете повече за самите състояния и какво може да предприемете, за да се справите с тях. Разбира се при всяко едно от тях съветваме винаги да се консултирате и с доктор.

Снежна болест

СнягКогато излизаме от топло помещение навън, в слънчево, но студено време, много хора изпитват резки болки в очите, които се зачервяват, а клепачите оттичат. Ярката светлина в такова време уврежда ретината на окото, а това може да доведе до влошаване на зрението. По съвет на специалистите лекари в мразовито слънчево време трябва задължително да се носят слънчеви очила. Клепачите се намазват със специални кремове против отток. Зачервяването на очите пък може да се премахне с капки за очи с успокояващ ефект.

Студова мигрена

Когато стоим повече време на силен студ, челюстта замръзва и се създава неприятното усещане, че главата ви „ще се пръсне”. Трябва да се обърне сериозно внимание на това, защото има опасност да се развие невралгия на троичния нерв. А тази невралгия минава много трудно, лечението й трябва да се проведе под лекарски контрол. Не забравяйте като излизате навън да си слагате шапка, да избягвате сладолед и студени напитки.

Студова алергия

Дете снягПри студовата алергия се зачервяват ръцете и носът. Възможно е да се появи и ситен обрив. Същите симптоми могат да се прояват и при температури 5-10 градуса. Студовата алергия може да доведе до запушване на носа, подпухване на лицето и шията, силно главоболие, пристъп на бронхиална астма. За да сме сигурни, че при тези симптоми имаме алергия, трябва да си направим тест. Поставяме под мишницата си кубче лед и след 2-4 минути проверяваме мястото под леда. Ако се появи червено, сърбящо петно със сигурност имаме студова алергия и на първо време веднага трябва да вземем противоалергичен препарат.

Хора, склонни към такава алергия, трябва добре да се пазят от студения въздух. Шал, ръкавици, тънък слой защитен крем на лицето и ръцете – това не бива да се забравя.

Преохлаждане

Това е едно доста неприятно заболяване, което може да увреди имунитета ни  и да изостри стари заболявания, както и да предизвика нови.

Когато сте навън и усетите, че ви побиват тръпки, приберете се и вземете някакви мерки. Ако сте с мокри крака, веднага се преобуйте,  направете си чаша горещ чай и добре се затоплете.Ако имате възможност, вземете топла вана за 10-15 минути. Бременните жени, хората с високо кръвно и аритмия трябва да избягват тази вана. През зимата, за да доставим на тялото достатъчно енергия за жизнена дейност, трябва да се храним с храна, богата на мазнини и белтъчини. За преработване на тази храна се изисква по-дълго време и дава на тялото необходимата енергия за затопляне.

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени