Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Минусови температури през зимата

06 януари 2011, Четвъртък | 19:51

Деца в снегаИстинската зима показа лика си. Температурите са ниски, а сутришно време и минусови. Как да реагираме при минусови температури? Какво трябва да знаем? Най- важното е дрехите, които носим, да са от няколко ката и по-широки. Шапка, шал, ръкавици- това, което не трябва да липсва при излизане.Когато не сме сложили шапка, през главата  губим резерва си от вътрешна топлина. Какво се случва при минусови температури? Организмът ни реагира като мобилизира и включва своите механизми за защита. За да пести топлина, той свивакръвоносните съдове, забавя се циркулацията на кръвта и се намалява разхода на енергия.недостигът на кислород и кръв предизвикват главоболие, мускулни крампи, стенокардични пристъпи, дори бъбречни и жлъчни колики.

Ed YourdonПри излизане навън трябва добре да се погрижим за краката си, тъй като от тях се изстива най-лесно.Обувките ни трябва да са сухи, по-широки, за да обуем два чифта чорапи – отдолу памучни, а върху тях вълнени. Навън не трябва да стоим на едно място, ако чакаме някого или нещо, трябва да се разтъпкваме, да дишаме през носа и да не гълтаме през устата студен въздух. Прибирайки се вкъщи, ако краката, по- точно стъпалата ни са премръзнали, можем да ги загреем постепенно със синапено семе. Смиламе синапено семе и го изсипваме в сухи чорапи, които обуваме.

Kai HendryПри ниски температури в тялото ни се повишава нуждата от енергия, а нея можем да си я набавим с храна. Най-добрата храна е белтъчната, тъй като при нейното изгаряне в организма се освобождава най- много енергия. За това в студените дни най-подходящите белтъчни храни са сирене, яйца, ядки, риба и топло мляко. От въглехидратните храни най-предпочитани са пълнозърнестият хляб и зърнените храни. Бавните въглехидрати в тях стимулират кръвообръщението. От шоколада бързо доставяме гориво в организма си и хубаво е, когато сме по-дълго на студено, да носим в себе си шоколад. Схващането, че можем зимно време да се сгреем с алкохол е измамно. Спървата глътка усещаме, че ни става топло, но какво става после? Алкохолът разширява периферните ни кръвоносни съдове. Чрез кожата и лигавиците топлината излиза от тялото, което води до по-бързото премръзване. Друга грешка , която правим , е да вземем горещ душ, да потопим краката си в гореща вода или пък да влезем в сауна. Трябва да знаем, че температурата не бива да се повишава рязко, а постепенно да загряваме тялото си. Най- добрият начин е ръцете и краката да се разтрият енергично, след което може да се ползват другите средства.

J LuohПри рязка промяна на температурите, например влизане в сауна и вземане на душ, някои от кръвоносните ни съдове се отпускат рязко, а други се свиват още повече.Едни зони в тялото ни се зареждат с кръв, а други остават лишени, което може да доведе до тежки последици, особено за хора с болно сърце. Ето защо трябва добре да подходим към грижите за тялото ни в студено време. В студените зимни вечери, прибирайки се вкъщи, можем да се стоплим с греяно вино , което да ни загрее и да активира защитните сили на организма ни. Приготвя се по следния начин: в 1литър сухо червено вино се слага половин чаена чаша захар, около 20 зрънца черен пипер, щипка канела и ако имаме 5цветчета карамфил. Тази течност се слага на огъня, докато заври, но не трябва да кипва. Налива се във високи чаши, за да не изстива бързо и се пие на бавни глътки с парченце лимон.

Коментари

:y

#1 в Вторник, 23 август 2011 04:16

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени