Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Проветрявайте дома си

28 февруари 2010, Неделя | 09:43

Отворен прозорец   „Моят дом е моята крепост”- често казваме тази фраза за дома си, защото там се чувстваме най-добре, в територия, която си е наша и в която даваме воля на всичките си емоции. Но как се грижим за тази крепост, правим ли всичко възможно да се чувстваме добре в дома си? Особено, ако прекарваме по-дълго време в него. Проветряваме ли редовно дома си, за да премахнем замърсения въздух от прах, бои, ароматизатори, различни препарати, тютюнев дим. Защото този въздух неминуемо оказва влияние върху здравето ни.

   Купили сме си нов килим? Той може да емитира различни летливи органични съединения. Това ни кара да проветряваме редовно поне няколко дни. Ако счупим флуоросцентна лампа трябва да знаем, че тя емитира живак във въздуха и задължително трябва да проветрим. Подът, където е паднал живак трябва да поръсим със сяра от аптеката и след тава да съберем с прахосмукачка.

    Ако сме си купили нова електроника или пластмасови изделия трябва да проветряваме редовно. Продуктите, които съдържат поливенилхлорид отделят фталати, които създават хормонални аномалии. Пластмасите отделят химикали, които могат да окажат промени в невробиологията на домашните ни любимци. Лепилата отделят ацетон или метил етил кетон. Те оказват възпаление на очите и влияят на нервната система.Особено опасни са лепилата, съдържащи формалдехид.

    Ако ползваме газова печка, трябва да знаем, че тя отделя въглероден оксид, което довежда до световъртеж, гадене, главоболие. Когато пък боядисваме дома си, по възможност трябва да ползваме латексови бои, защото отделят по-малко количество пари на химични вещества. Когато боядисваме, трябва да си слагаме маска и да отваряме всички врати и прозорци.

    Меката мебел и дървени продукти от плоскости, шперплат, стенни обшивки, отделят формалдехид, който се отразява зле на организма ни - дразни очите, носа, предизвиква кашлица, умора, обрив на кожата, алергия. Когато на някакъв празник палим свещи, за да създадем романтична атмосфера не трябва да забравяме, че парафиновите свещи емитират канцарогенни вещества. Не забравяйте, че във въздуха има отрицателно и положително заредени частици - йони.

Прозорец отворен    Когато проветряваме, в стаите нахлува свеж въздух, наситен с много отрицателни йони. Те повишават настроението, тонизират организма, подобряват работоспособността. Когато работим с прахосмукачка, трябва да отворим широко прозорците, защото отрицателните йони намаляват от прахта, която е заредена с много вредни положителни йони. Ако имаме климатик, трябва да знаем, че той задържа в неговото устройство много отрицателни йони, като въздухът вкъщи става тежък и трябва да проветряваме. Отрицателните йони намаляват и около телевизори, компютри, микровълнови печки, което също ни подсеща, че трябва по- често да отваряме прозорци или врати.Не забравяйте, че когато вкъщи се събирате повече хора, отрицателните йони се вдишват от хората, а се издишват положителни.

    Проветряването на дома ни трябва да ни стане навик, за да се чувстваме, бодри, отпочинали и здрави!

Коментари

Това трябва да е в центъра на Чепино, нали? Ами защо не попитате в Общината? Повечето общини имат наредби за отглеждането на животни и като пример в София помещенията за отглеждане на животни трябва да са на поне 3 метра от оградата и 10 метра от къщата на съседите. Ако това е така и във Велинград значи съседите ви отглеждат незаконно животни и веднага може да подадете жалба.

#3 Spas в Сряда, 10 март 2010 15:55

Проветрявам, но влизат миризми на оборски тор - И ТО НА ЦЕНТРАЛЕН БУЛЕВАРД В СПА СТОЛИЦАТА НА БАЛКАНИТЕ !!!! Отглеждането на животни е похвално, но нека да става по някакви правила и не за сметка на замърсения въздух на съседите. Овцете се отглеждат на ул. Цанко Церковски - в квартала между улиците Димитър Грънчаров, Атанас Ненов и бул. Съединение. За информация - мястото на отглеждане е в дъното на двора и зад къщата на собствениците. Не се вижда от техния вход. Вижда се от двора и под прозорците на новопостроената сграда на бул. Съединение № 18, както и от № 16. Разположението на сградите в района е такова, че има едно постоянно течение ан въздуха, който разнася миризмите на изпражнениеята на овцете права в прозорците на съседните къщи, но не и в прозорците на собственика.

#2 Сандо в Сряда, 10 март 2010 14:56

През зимата проветрявам сутрин и вечер по някорко минути, но затопли ли се, прозорците ми са винаги отворени!

#1 Стефка в Неделя, 28 февруари 2010 11:02

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени