Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Слънцето-враг и приятел

27 юни 2011, Понеделник | 00:13

ИзгревПристигна слънчевото лято, примамливо с плажовете на море, на брега на реки и язовири, на приятни разходки из гората. Но знаем ли как да се радваме на топлите слънчеви лъчи, без те да се превърнат в заплаха за нас, без да има последствия за кожата и здравето ни. Някои хора, знаейки вредното действие на слънцето, избягват излагането на слънчева светлина. Ако сме разумни и знаем какви предпазни мерки да вземем, спокойно можем да се възползваме от здравословната сила на слънцето. Защото светлината и топлината на слънцето стимулират синтеза на вит.D и освобождаването на серетонин- хормона на щастието.

Печене на слънцеСпоред експертът Екарт Брайтбарт десет минути под слънчевите лъчи са напълно достатъчни, за да се постигне благоприятен, биопозитивен ефект. Ако дълго време се излагаме на пряка слънчева светлина, рискуваме сериозно да навредим на здравето си, като си причиним изгаряния, алергии, увеличава се рискът от рак на кожата и рискът от състаряване и сбръчкване на кожата. По възможност не трябва да се излагаме на слънце по обедно време, най-вече между 11 и 14 часа. Много хора пренебрегват слънце защитните продукти, като смятат, че това е необходимо само, когато сме на плажа. Напротив, при всяко излизане навън е наложително да се намажем с лосион или крем против слънчево изгаряне. Ако сме по- продължително време навън, трябва да нанасяме слънце защитния продукт през два часа.

Слънцезащитни продуктиПолзвайте слънце защитни продукти дори и в облачно време, тъй като 80 % от слънчевите лъчи проникват през облаците и мъглата.. Продуктът се нанася половин час преди да излезете, за да може добре да попие в кожата. Мажете всички части на тялото, които са изложени най-дълго време на слънцето-лицето, шията, раменете, ръцете, задната част на врата. За устните използвайте балсам за устни със слънце защитен фактор. Когато сме на плажа, поради плуване, изпотяване или контакти с пясък, слънце защитният  филм на нанесения крем или лосион се разрушава, поради което се налага повторно да се намажем. Подходящият слънце защитен фактор SPF зависи от типа на кожата. Най-уязвими от слънцето са хората със светла кожа и те трябва да ползват SPF50 за лицето и SPF30 за тялото. На плажа трябва да се излагаме бавно и постепенно на слънцето, като в началото слънчевите бани не трябва да са повече от 10-15 мин. Не трябва да се залежаваме с часове на слънцето, а повече да се движим.

Ледена напитка И да не забравяме да пием колкото се може повече течности. Дрехите, които носим в слънчево време, трябва да са от лека, по-възможност светла материя, на главата си да сложим шапка, а на очите задължително слънчеви очила. При излагане главата без шапка на много силно слънце има риск от слънчев удар. Най-застрашени са хората с наднормено тегло, с високо кръвно налягане и атеросклероза. Симптомите при слънчев удар са зачервяване на кожата, висока-над 39 градуса температура, повръщане, световъртеж, загуба на съзнанието, раздразнителност, неспокойствие. При случай на слънчев удар пострадалият веднага трябва да се пренесе на прохладно и сенчесто място, да се съблече и увие в мокри чаршафи. Ако е възможно да се направи течение и да му се даде да пие леко подсолена вода. Температурата на пострадалия трябва да се следи и ако не падне под 38.5 градуса , да се потърси лекарска помощ.

Коментари

Много синтезирана и хубава информация!

#1 Стефка в Вторник, 28 юни 2011 08:50

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени